dinsdag 11 juli 2017

Energie besparen? Ja, zeggen huiseigenaren, maar graag met hulp

Energie besparen staat voor veel huiseigenaren hoog op het lijstje. Zo blijkt uit onderzoek van Energie-Nederland. Belangrijk detail is dat een groot deel van de consumenten graag hulp krijgt bij het besparen van energie. 

We willen energie besparen, maar dan wel graag met hulp van de leveranciers van wie we de energie afnemen. Medy van der Laan van Energie-Nederland ziet de bereidwilligheid van de consument als bemoedigend. “Uit het onderzoek blijkt dat mensen energiebesparing als prioriteit zien. Dat is hoopvol. Het mooie is dat energieleverancier minstens zo bereid zijn om hun klanten te helpen bij het besparen.”

Meer inzicht, meer besparen

Afgelopen mei tekende Energie-Nederland het Besparingsconvenant Gebouwde Omgeving. In het convenant staat de toezegging dat energieleveranciers hun klanten met ingang van 2018 maandelijks informeren over hun energieverbruik. Meer inzicht dus, waardoor besparen makkelijker en haalbaar wordt.

Door consumenten meer inzicht te geven in gebruik en verbruik van energie ziet de consument zelf waar en wanneer een besparing mogelijk is. Dit levert een gemiddeld huishouden per jaar ongeveer een voordeel van 450 euro op. Volgens de energieleveranciers is het vooral de slimme meter die gaat helpen bij het mogelijk maken van de besparing. 

Duurzame maatregelen

Het onderzoek laat tevens zien dat mensen bereid zijn hun huis te isoleren wanneer dit geld bespaart. Met name de positieve bijdrage aan het milieu is voor veel huiseigenaren een belangrijke reden om te kiezen voor isolatie. Daarnaast is meer comfort een belangrijk argument. Overigens denkt het grootste deel van de huiseigenaren als eerste aan het plaatsen van zonnepanelen wanneer zij duurzame maatregelen overwegen.