maandag 11 april 2016

Energie besparen? Denk eens aan de ramen van je woning!

Energie besparen en ook nog eens de kosten op je energierekening verlagen. Dat willen we allemaal. Het mooie is dat het kan, vrij snel en simpel zelfs. Volgens recent onderzoek valt er nogal wat winst te behalen bij de ramen van je woning. En de oplossing is bijzonder eenvoudig.

Besparen op energie kan op veel manier. De thermostaat een graadje lager, gloeilampen vervangen door led-verlichting, isoleren van vloeren en muren. Volgens recent onderzoek van het Zwitserse Frontiers in Built Environment vergeten veel huiseigenaren en huurders - in de veelheid aan mogelijkheden - hun ramen. Sluiten en decoreren, dat is het advies.

Besparen op energie: wat is het beste?

De centrale vraag in het Zwitserse onderzoek: hoe kunnen we nu het beste besparen op energie? Voor het antwoord verzamelden de wetenschappers gegevens van 270 huishoudens. Daarbij werd vooral gelet op de manier waarop de bewoners hun huis verwarmden, op welke gas-, licht- en watersystemen er in de woning waren, de invloed van de directe omgeving, de hoeveelheid schaduw op de woning én de grootte van de ramen. 

Verwarming aan, ramen sluiten

Om een realistisch beeld te krijgen van het daadwerkelijke energieverbruik werden alledaagse activiteiten van de bewoners nagebootst. Zoals het gebruik van elektrische apparaten, het aan- en uitdoen van licht, het aanpassen van de thermostaat en het in- en uitschakelen van airconditioning. Van alle handelingen bleek dat het openen van een raam – terwijl er een verwarming aanstaat – het meest energie-onvriendelijk is. En daarmee direct invloed heeft op de energierekening.

Bespaar advies 

Wil je energie besparen dan is het advies van de onderzoekers om, vooral op koude dagen wanneer de verwarming het hoogst staat, de ramen gesloten te houden. Goede raamdecoratie blijkt een nog grotere besparing op te leveren. Rolluiken bijvoorbeeld houden in de wintermaanden kou buiten en warmte binnen. In de zomermaanden werkt het andersom.

Wil je meer weten over energie besparen? We geven je hier enkele top tips!

 

Bron: Frontiersin.org