9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energie besparen. Zo eenvoudig is het!

Energie besparen is een koud kunstje. Tenminste, als je weet waar je op moet letten én waar je zoal op kunt besparen. Isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp… Grote bespaarders, ze vragen echter om een investering. Goed nieuws: je kunt ook besparen zonder dat het je wat kost!

Snel besparen zonder grote investeringen, dat is voor iedereen weggelegd. Natuurlijk is het goed om na te denken over duurzame maatregelen zoals een warmtepomp of isolatie van je huis. Maar besparen kan ook met snelle stappen. Kleine stappen die je zeker voordeel opleveren.

Besparen op warmte

De energierekening van een gemiddeld huishouden bedraagt 1640 euro op jaarbasis. Bijna de helft daarvan bestaat uit verwarmingskosten. Hier kun je dus een grote besparingsstap zetten. Begin met korter douchen. Hoe lang sta je eronder? In vier minuten wordt je lichaam net zo schoon. Korter douchen is bovendien beter voor je huid. Win-win dus!

Een graadje lager. Een voor de hand liggende tip, maar wel een belangrijke. Zet de verwarming één graadje lager dan je gewend bent. Hiermee bespaar je zo’n 70 euro per jaar. En ’s nachts kan de verwarming prima naar 15 graden. Dit levert je ieder jaar ongeveer 80 euro op. Dat is bij elkaar zo’n 150 euro. Een fikse besparing!

Meer besparen? Sluit dan alle deuren in huis, dat houdt de warmte in de ruimtes waar de warmte bedoeld is. En kom je overdag weinig of zelf niet in bepaalde kamers? Zet hier de radiator dan gewoon uit. Een kleine handeling met een groot effect. Want bij elkaar brengen deze maatregelen ongeveer 190 euro per jaar op.
 

Oog voor elektriciteit 

Ook op je elektriciteit kun je leuk besparen. Spaarlampen bijvoorbeeld. Geen verrassende tip wellicht, maar wellicht verrassen we je wél met het volgende: een LED lamp verbruikt 85 procent minder stroom dan een gloeilamp. Een besparing van 130 euro op jaarbasis is heel reëel!

Kijk ook eens naar de temperaturen waarop je je kleding wast. Wassen op 30 graden is - heel logisch eigenlijk - de helft goedkoper dan op 60 graden en een kwart goedkoper dan op 40 graden. En zijn je kledingstukken niet bijzonder vuil dan kun je ook op koud wassen. Dan verbruik je nóg minder stroom. Al met al kun je zo 175 euro per jaar besparen. En laat je je was drogen aan een lijn of rek dan kun je daar nog gemiddeld 88 euro bij optellen.  

Als laatste nog een gouden tip: groots besparen doe je ook door je energie te vergelijken. Een kwestie van drie stappen en een paar minuutjes. Overstappen kan je zo 350 euro opleveren.

Bespaar
ca €650 per jaar