dinsdag 27 december 2016

Energie in 2017: stroomprijs blijft gelijk, gasprijs flink omhoog

Na drie jaar van dalende variabele energietarieven zullen de prijzen in 2017 stijgen. Vooral de gasprijzen gaan flink omhoog en zorgen daarmee voor een breuk in de dalende tendens. Voor stroom betalen we komende jaar overigens nagenoeg hetzelfde. 

Heb je als huishouden al jaren hetzelfde energiecontract, dan kun je ervan uitgaan dat je energie afneemt tegen variabele tarieven. In dat geval betaal je vanaf 1 januari 2017 zo’n 20 euro meer per jaar. Daarnaast zullen ook de belastingen en netwerktarieven stijgen. Met alle stijgingen is het goed om je energieleverancier (weer) eens te vergelijken. 

Variabele energietarieven 

Al drie jaar achtereen betaalden huishoudens steeds wat minder voor hun energie. Dat kwam door de aanhoudende daling van de variabele energietarieven. Gemiddeld bespaarde een gezin per jaar zo’n 200 euro. Het lijkt er nu op dat deze besparing het komende jaar niet meer vanzelfsprekend is. 

De verwachte prijsstijging wordt bevestigd door de nieuwe energietarieven die de grote energieleveranciers zoals Nuon, Essent, Eneco en Delta onlangs bekendmaakten. De prijsverhoging zal gelden voor een groot deel van de Nederlandse huishoudens: meer dan 60 procent heeft een energiecontract met variabele tarieven. 

Hogere energierekening: alle reden om te vergelijken

De hogere tarieven voor gas komen vooral door de inkoopprijs. De inkoop van gas wordt duurder omdat het aanbod van Nederlands gas lag er is. Daarnaast hebben de grote olieproducerende landen kartelafspraken gemaakt, in relatie met de handelsprijzen voor gas. 

Naast een hoger tarief voor gas betalen huishoudens ook meer netbeheerskosten en belastingen. Respectievelijk vallen deze op jaarbasis 13 en 23 euro uit. Samen met de hogere energietarieven betaalt een gemiddeld Nederlands huishouden (verbruik 3.500 kilowattuur stroom en 1.500 kuub gas) zo’n 60 euro meer in 2017.

Er is ook goed nieuws: niet iedereen zal komend jaar duurder uit zijn. Er zijn ook energieleveranciers waar je als consument zelfs goedkoper uit bent. Hoe je erachter komt waar je voordeliger uit bent? Dát is een kwestie van energie vergelijken.