maandag 13 februari 2017

‘Energie onnodig duur’ door belastingen en netwerkkosten

Energie wordt voor veel mensen steeds moeilijker betaalbaar. De stijgende belastingen en en netwerkkosten zorgen voor een onnodig hoge energienota. Zo betoogt Essent-ceo Patrick Lammers, die aan de bel trekt over de volgens hem uit de pan rijzende kosten.

Energie is duurder dan nodig, aldus Essent topman Lammers. Zo’n 61 procent van de energierekening bestaat niet uit het daadwerkelijke energieproduct (gas, stroom), maar gaat op aan netwerkkosten en belastingen. Volgens Lammers moet dat bedrag omlaag.

Netbeheerders moeten efficiënter

De houding van netbeheerders zoals Enexis, Stedin en Alliander moet veranderen, zo vindt Lammers. Deze beheerders maken veel winst. In de afgelopen jaren gezamenlijk zo’n 2 miljard euro. Wat er met die winsten gedaan wordt, daar kan Lammers de vinger niet op leggen. 

Volgens hem steken de netbeheerders die winst ten onrechte in commerciële activiteiten. Bovendien denkt hij dat de bedrijven met minder personeel zouden kunnen. Afslanken dus. “Netbeheerders zijn grote, logge bedrijven. Wij, Essent, hadden vroeger zo’n 10.000 medewerkers, dat zijn er nu ongeveer 4.000. Het kan dus wel degelijk met minder.” 

Betaalbare energie voor iedereen 

Ook vindt de topman van Essent, die sinds 1 januari van dit jaar op zijn plek zit, dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van zich moet laten horen. Zij zijn in de positie om de netbeheerders af te dwingen hun netwerkkosten te verlagen. Vooral ook omdat de netwerkbedrijven monopolisten zijn, is het scherpe oog van de ACM zeer welkom. 

Het is Lammers er vooral om te doen om energie betaalbaar te houden. Ook voor de lage inkomens. Bovendien willen we draagvlak voor de energietransitie behouden en creëren. We hebben immers afspraken gemaakt door het Energieakkoord te ondertekenen. “De haalbaarheid hangt ook af van goede prijzen voor energie en dan met name voor duurzame energie”, aldus Lammers.