woensdag 13 augustus 2014

Energiebedrijven schimmig en onduidelijk over stroomprijzen

Het valt voor de consument niet mee om een helder beeld te krijgen over de prijs van stroom. Energiebedrijven zijn hierover erg onduidelijk. Zo staan ze concurrentie in de weg en blijven consumenten uit onwetendheid bij dure energieleveranciers zitten.

Dat zegt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). “Uit onderzoek blijkt dat er meer mensen zouden overstappen wanneer de stroomprijzen duidelijker aangegeven zijn”, aldus de toezichthouder. De ACM is daarom op dit moment in gesprek met de energiebedrijven en wil zo snel mogelijk met nieuwe regels komen. Duidelijke richtlijnen die de facturen en rekeningen meer helder en eenvoudig maken.

Overstappen

De uitblijvende transparantie zorgt ervoor dat consumenten vaak lang bij dezelfde leverancier blijven hangen. Onnodig en nadelig voor vele huishoudens, volgens de ACM. “Consumenten moeten het aanbod van hun energieleverancier eenvoudig kunnen lezen en begrijpen. Dat is nu nog steeds niet het geval en dat is de ACM een doorn in het oog.” 

Zo’n 13 procent stapte in 2013 over naar een voordeliger energieleverancier. Dat is meer dan in eerdere jaren. Uit onderzoek blijkt echter dat wanneer de stroomprijzen duidelijker aangegeven zijn, er meer mensen de overstap zouden maken.

Duidelijke afspraken, heldere tarieven

De leveranciers maken het de consument vooral lastig door verschillende termen te gebruiken. Op die manier is het niet makkelijk om tarieven te vergelijken. Daarnaast schuiven energiebedrijven bijvoorbeeld met vastrechtkosten, dit zijn de vaste kosten per aansluiting. Door een combinatie van een lage stroomprijs en hoge vastrechtkosten kan een huishouden alsnog duurder uit zijn.

De ACM wil met de nieuwe afspraken verandering en helderheid brengen. Bovendien vindt zij het belangrijk dat meer consumenten wisselen van energiecontract of energiebedrijf. Volgens de mededingingswaakhond stimuleert dit bedrijven om te zorgen voor betere service en concurrerende prijzen.

Bron: fd.nl