9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energiekosten: verbruikstarief en vastrecht

Wist u dat bij het kiezen van een energieleverancier niet alleen het laagste verbruikstarief telt. Ook de vaste lasten hebben invloed op uw energierekening.

Deze winter pakt tot nog toe zeer zacht uit met het gevolg dat de stookkosten lager zijn. De gasrekening valt op basis van het gemiddelde verbruik in januari dit jaar al 50 euro lager uit vergeleken met vorige winter. Dat is goed nieuws, want dit heeft natuurlijk invloed op de energierekening. Maar onthoud wel: uw energierekening is uit verschillende onderdelen opgebouwd. Niet op alle onderdelen kan u invloed uitoefenen. 

Verbruikskosten en vastrecht 

Het eerste deel bestaat uit de verbruikskosten per kilowattuur stroom of per kubieke meter gas. Daarnaast telt het zogenoemde vastrecht mee, ofwel de maandelijkse vaste lasten die per leverancier kunnen verschillen.

De verbruikskosten zijn de kosten voor het gas en de stroom dat u heeft gebruikt. Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van het tarief. Dat tarief wordt vermenigvuldigd met uw energiegebruik. Hoe meer u verbruikt, hoe hoger uw verbruikskosten zijn.

Het vastrecht betreft de vaste kosten die nodig zijn voor de levering en het transport van energie. Hierbij kunt u denken aan onderdelen als: de huur van de meter, de aanleg van het netwerk, of het onderhoud ervan. Dit is een vast tarief dat uw energieleverancier bepaalt. U betaalt dit tarief altijd, ongeacht uw gebruik. 

Deze twee onderdelen zijn met elkaar verbonden maar kunnen los van elkaar sterk verschillen. Een leverancier die stunt met lage verbruiksprijzen kan tegelijkertijd een relatief hoog vastrecht berekenen en omgekeerd. Deze twee onderdelen bij elkaar opgeteld vormen de energienota. 

Direct besparen op uw energierekening

U kunt met Energievergelijker direct besparen op uw energierekening. Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden. Hierbij houden wij rekening met zowel de verbruikskosten als het vastrecht. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw huidige energieprijzen? U kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen met behulp van onze onafhankelijke Energievergelijker. 

Bespaar
ca €650 per jaar