9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energielabel ontbreekt bij kwart verkochte woningen

Bij meer dan een kwart van alle woningen die sinds 1 januari 2015 zijn verkocht, werd geen energielabel overhandigd. Vanaf die datum was het energielabel een verplicht document bij woningverkoop. Met name bij vooroorlogse appartementen en vrijstaande woningen blijkt het energielabel te worden genegeerd door de verkopende partij.

Dit blijkt uit onderzoek dat Calcasa onlangs uitvoerde. De online woningtaxateur nam alle woningen onder de loep die tussen 1 januari 2015 en maart 2016 werden verkocht. Precies 26% bleek niet te voldoen aan de nieuwe regels en verkocht de woning zonder het door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) geregistreerde energielabel.

Geldig energielabel

Bij het onderzoek maakte Calcasa onderscheid in woningtype, prijsklasse en bouwjaar. Ook werd gekeken hoeveel woningen vier weken na de verkoopdatum een geregistreerd label hadden. Omdat elke woning op adres gekoppeld is aan het energielabelbestand van RVO is goed inzichtelijk of een geldig energielabel aanwezig is. 

Slechts 2,9 miljoen woningen van de in totaal 7,6 miljoen woningen in Nederland hebben een geregistreerd energielabel. Van de woningen mét label zijn er sinds 1 januari 2015 zo’n 166.000 verkocht. Iets minder dan 30 procent daarvan werd verkocht met een C-label. Deze valt, na A en B, nog net binnen de categorie ‘Groen’.

Hoger label, meer waarde

Van alle verkochte woningen met een energielabel waren de hoek- en tussenwoningen in de meerheid. Met resp. 81 en 82 procent scoorden deze woningen goed. Vrijstaande woningen deden het een stuk minder goed: bij slechts 62 procent werd het label bij verkoop overhandigd. 

Het energielabel heeft ook invloed op de waarde van een woning. Energielabel A, de groenste van alle labels, zorgt voor een prijs per vierkante meter die gemiddeld zo’n 2200 euro hoger ligt. De meeste van de verkochte woningen hebben de labels C en D. De prijs  van deze woningen ligt per vierkante meter op resp. 2000 en 2100 per vierkante meter.

Bron: Calcasa

 

Bespaar
ca €650 per jaar