woensdag 28 juni 2017

Energienota nog altijd vol fouten

Energieleveranciers lijken nog steeds veel moeite te hebben om een foutloze en begrijpelijke jaarafrekening op te stellen. Er zitten nog altijd veel fouten in de nota die op uw mat valt, zo blijkt uit een recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Er gaat nog veel mis bij het opstellen van de jaarrekening. Dat is de conclusie van een onderzoek dat VEH onlangs deed onder 1549 van haar leden. Zo’n 5 procent gaf aan in de afgelopen 12 maanden één of meerdere fouten te hebben aangetroffen in de energienota.  

Check uw energienota

Waar de fouten zitten, verschilt per nota. Op de ene nota wordt te veel belasting in rekening gebracht, op een andere zitten er fouten in de berekening van de dal- en piekuren. Volgens Manon van Es van VEH kijken veel mensen niet goed naar de nota, of weten mensen niet precies waar ze op moeten letten. “De energienota is nu eenmaal een ingewikkeld document”, zo vertelt van Es. “Toch roepen wij consumenten op om de nota extra goed te controleren en bij twijfel de energieleverancier te benaderen.”

Herstel en correctie

Het loont om de energienota goed onder de loep te nemen. Ziet u een fout of twijfelt u over de juistheid van de nota, neemt u dan vooral contact op met de energieleverancier. Bij 72 procent van de ondervraagde VEH-leden werd de fout rechtgezet door de energieleverancier. “Nu heeft 5 procent een fout gesignaleerd, maar de kans is groot dat het werkelijke aantal fouten veel hoger is”, aldus Van Es.

Zonnepanelen? Goed opletten!

Heeft u zonnepanelen dan is het extra verstandig om de energienota goed te controleren. Het kan zijn dat u meer energie opwekt dan dat u gebruikt. Dan heeft u recht op de juiste terugleververgoeding. Bovendien kan het zijn dat er per ongeluk energiebelasting of opslag duurzame energie in rekening wordt gebracht. Pak uw energienota er dus nog eens bij en bekijk of uw niet meer betaalt dan nodig is.