9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energieprijzen omlaag per 1 juli: wat te doen?

Vanaf 1 juli zijn de energieprijzen van veel energieleveranciers fors gedaald. Goed nieuws voor huishoudens met een variabel energiecontract voor onbepaalde tijd. De energietarieven van hun contract zijn vanzelf mee gedaald. Een flinke besparing dus. Toch zorgt overstappen naar een nieuwe energieleverancier voor méér besparing dan als u simpelweg steeds ‘wacht’ op 1 juli en 1 januari. Hoe zit dat precies?

Overstappen is goedkoper dan niets doen

De besparing die vanaf 1 juli werkelijkheid is, is goed nieuws. Dit jaar zullen per 1 juli de energierekeningen gemiddeld 145 euro lager uitvallen. Dat geldt voor zo’n 60% van de Nederlandse huishoudens: zij hebben een variabel energiecontract. Als u nog nooit bent overgestapt of uw energiecontract is verlopen, dan heeft u automatisch een variabel energiecontract. De prijs van uw energietarief is standaard hoog. Maar hoewel de prijsdaling van 1 juli positief is, blijft u alsnog meer betalen dan als u over zou stappen naar een nieuw, vast contract. In die situatie betaalt u namelijk het allerminst. Er valt dus meer te besparen.

Waarom is overstappen goedkoper?

Uw contract is al een tijdje verlopen, of u bent nog nooit overgestapt. Dat betekent dat u ooit, in het begin, een laag energietarief heeft betaald. Maar inmiddels is dat tarief duurder geworden. Dat gebeurt namelijk automatisch als een contract verlopen is. U blijft hetzelfde contract houden, maar deze wordt wel duurder. Een voordeel is dat de prijzen op 1 juli voor u zijn gedaald. U betaalt vanaf dan dus weer wat minder. Toch zal deze prijs nog steeds boven de prijs uitsteken die u zou betalen als u een vast contract zou hebben. Dan profiteert u namelijk standaard van een lagere energierekening. Vaste contracten hebben vaak een laag actietarief. Plus, als u overstapt krijgt u een flinke welkomstpremie. Dat alles zorgt voor een grotere besparing dan die 145 euro die u gemiddeld bespaart per 1 juli. Overstappen kan namelijk 450 euro schelen op uw energierekening. Een paar honderd euro verschil, dus.

Vast energiecontract en 1 juli: wat gebeurt er voor mij?

Als u een vast energiecontract heeft, heeft u een contract afgesloten voor een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld voor 1, 3 of 5 jaar. U betaalt hetzelfde energietarief voor de komende jaren. Als dit contract verloopt, verandert deze naar een contract voor onbepaalde tijd, met variabele prijzen. De prijs gaat dan automatisch wat omhoog. U hoort nu vanzelf bij de groep die hierboven beschreven is: u kunt ‘wachten’ tot de prijzen steeds wat dalen en uw energiecontract behouden, of u kunt overstappen voor een grotere besparing. Vóórdat uw contract verloopt doet u er verstandig aan uw vaste energiecontract uit te zitten. U profiteert van een laag tarief, dat u behoudt zolang als het contract loopt. U zit dus nog wel even goed. Per 1 juli gebeurt er dus ook niet zoveel voor u. Voor u is het energietarief niet veranderd is. Wat wel aan te raden is, is om na te gaan wanneer uw contract verloopt. Als dat binnenkort is, doet u er verstandig aan om op tijd over te stappen naar een nieuw contract. Op die manier stapt u over naar een nieuw, laag energietarief. Doet u niets, dan schiet u vanzelf weer omhoog en verandert uw contract in een (duurder) variabel contract.

Bespaar
ca €650 per jaar