9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Energierekening bijna 100 euro lager in 2016

De energierekening valt dit jaar voor vrijwel elk huishouden bijna 100 euro lager uit. Dit berekende het CBS op basis van het standaardverbruik van Nederlandse huishoudens en de nieuwe tarieven die ingingen op 1 juli 2016. Vooral elektriciteit werd een stuk goedkoper.

Bij gelijkblijvend gebruik valt de energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden dit jaar zo’n 96 euro lager uit. Daarmee komt de totale rekening van 2016 uit op ongeveer 1.672 euro, aldus het CBS. De daling is onder meer te danken aan de nieuwe, lagere tarieven die op 1 juli bekend werden. 

Vooral elektriciteit goedkoper

Vooral elektriciteit werd goedkoper, zo’n 31 euro. In januari van dit jaar vond een flinke verlaging van de energiebelasting plaats. Daarmee betalen huishoudens gemiddeld 67 euro minder aan belasting op elektriciteit. Het totale voordeel geldt voor iedereen, maar huishoudens die relatief veel stroom gebruiken profiteren het meest van de prijsverlagingen. 

Energierekening en belasting

De hoogte van de energierekening wordt niet volledig bepaald door de tarieven van elektriciteit en gas. De belastingen hebben een grote invloed op de totale kosten. Op basis van de energietarieven van juli 2016 bestaat de energierekening voor 44 procent uit belasting. In 2015 lag dit nog op 40 procent. 

De belastingstijging op de energierekening is het gevolg van de verhoging van de energiebelasting op gas, die in januari van dit jaar plaatsvond. Deze steeg van 44 naar 52,5 procent. Van het deel elektriciteit op de energierekening gaat 25,7 procent naar de belasting. 

Energieprijzen gestegen in 10 jaar tijd 

De afgelopen 10 jaar stegen de prijzen voor energie gemiddeld 2,4 procent. Opvallend is het verschil in de prijsontwikkelingen van gas en elektriciteit. De gasprijs steeg, gelijk aan de algemene prijsstijging in het tijdvak, met 18 procent. Elektriciteit daarentegen daalde in die periode met liefst 19 procent. 

Hoewel de prijzen in de afgelopen 10 jaar stegen, is het toch vrij eenvoudig om te besparen op je energierekening. Energievergelijken en overstappen van energieleverancier levert al gauw zo’n 400 euro voordeel op. Juist nu is het dus een goed moment om het vergelijk en de overstap te maken.

 

Bron: CBS

 

Bespaar
ca €650 per jaar