donderdag 18 oktober 2012

Energierekening omlaag in 2013

Door de dalende inkoopprijzen van aardgas zal energie volgend jaar een stuk goedkoper worden. De drie grote energiebedrijven Nuon, Essent en Eneco verlagen volgend jaar hun variabele energietarieven waardoor een gemiddeld huishouden ongeveer 80 euro per jaar minder aan energie zal betalen. 

Overige energieleveranciers zullen naar alle waarschijnlijkheid snel volgen met een verlaging van het gastarief. Door een overschot aan gas is verlaging van de gasprijs in het jaar 2013 een feit. 

Vraag en aanbod
Tijdens de economische crisis nemen bedrijven minder gas af waardoor er een voorraad is ontstaan met een goedkopere inkoop als gevolg.

De daadwerkelijke besparing op de energierekening zal iets lager liggen dan 80 euro door verhoging van de energiebelasting. De overheid verhoogt deze in 2013 naar 21 procent. 'Maar zelfs inclusief die belasting zal de energierekening lager uitvallen dan in 2012', aldus een woordvoerder van Eneco.

Een gemiddeld huishouden zal in 2013 een totale besparing van ongeveer 30 tot 50 euro terug zien op hun energierekening.