dinsdag 15 juli 2014

Energierekening onaangename verrassing voor veel huishoudens

Een meevaller of een teleurstelling. Voor veel huishoudens blijkt de jaarrekening van hun energieleverancier een totale verrassing te zijn. In 17% van de gevallen gaat het zelfs om een grote tegenvaller. Zo’n 1 op de 6 huishoudens ontvangt namelijk een hogere jaarrekening dan zij van te voren hadden ingeschat. En dat kan anders.

Bij consumenten onder de 35 jaar is zelfs 1 op de 5 huishoudens onaangenaam verrast. Dit blijkt uit de USP Energie Monitor, een consumentenonderzoek dat in het afgelopen kwartaal plaatsvond. Door goed te letten op energieverbruik en vooral door te kiezen voor een leverancier die bij je past, is zo’n jaarlijkse surprise eenvoudig te voorkomen.

Inzicht en vergelijken

Dat het ook anders kan, blijkt uit de meer opbeurende cijfers uit het onderzoek. 13% van de Nederlanders krijgt (onverwacht) geld terug en 51% geeft aan vooraf te weten of er geld betaald of ontvangen zal worden. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig handige verbruiksmanagers, waarmee het een stuk makkelijker wordt om een ‘verrassingsnota’ te voorkomen.

Ook het regelmatig vergelijken van energieleveranciers levert meer zekerheid en vooral een lagere rekening op. Zeker wanneer je nog niet eerder bent overgestapt of een verlopen energiecontract onbewust laat doorlopen, is er veel te besparen. In zo’n geval betaal je namelijk de hoge standaardtarieven van leveranciers. En dat is meer dan zonde. 

Overstappen loont

Een energiecontract met een nieuwe leverancier levert veel op. Inzicht door moderne verbruiksmanagers in de vorm van bijvoorbeeld een app, mooie welkomstkortingen en - in de eerste plaats - lagere energietarieven. Overstappen loont en voorkomt dus onaangename verrassingen. 

Overstappen kan overigens altijd en op elk moment. En zeker nu de energieprijzen per 1 juli weer zijn verlaagd, valt er veel voordeel te behalen. Vergelijk nu eenvoudig verschillende energieleveranciers via de handige en eenvoudige Energievergelijker en weet waar je aan toe bent.