vrijdag 10 juli 2015

Energietarieven verlaagd sinds 1 juli: grijp nu je voordeel!

Heb je al een brief ontvangen van je energieleverancier? Sinds 1 juli zijn de energietarieven namelijk verlaagd en daar worden alle Nederlandse huishoudens, zoals elk jaar, per mail of brief over geïnformeerd. Bij bijna alle energieleveranciers dalen de variabele tarieven voor stroom en gas. Hoog tijd om te vergelijken dus!

Uit onderzoek onder energieleveranciers en -inkopers blijkt dat de daling van de tarieven aanzienlijk is. Voor gas daalt de variabele prijs tussen de 4 en 8 procent, de elektriciteitsprijzen dalen met 2 tot 4 procent. Dat heeft een gunstige uitwerking op de energierekening van meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens. De rekening valt op jaarbasis gemiddeld tussen de 30 en 60 euro lager uit.

Variabele tarieven: goed om te bekijken

Het is met name de daling van de gasprijs die grote invloed heeft op de energierekening. De rekening bestaat voor ongeveer de helft uit gasverbruik. Bij een gemiddeld verbruik van 3500 kWh en 1600 m³ ligt de besparing op jaarbasis tussen de 25 en 50 euro en voor elektriciteit 5 tot 10 euro. 

De lagere tarieven gelden voor alle klanten die een contract hebben met variabele tarieven. Dat betreft ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens. Ben je nog nooit overgestapt van leverancier dan kun je met zekerheid zeggen dat je een dergelijk contract hebt. Het overgrote deel van deze groep huishoudens krijgt hun energie geleverd door Nuon, Eneco of Essent. 

Overstappen en besparen

De daling van de tarieven is per 1 juli ingegaan. Juist nu is het dus goed om de tarieven te vergelijken. En daarvoor hoef je niet te wachten op de brief van je energieleverancier. Heb je bijvoorbeeld een contract met variabele tarieven bij Essent dan betaal je momenteel 23 cent per kWh voor stroom en 63 cent per kubieke meter gas. Dat komt neer op meer dan 1900 euro per jaar. Klanten bij dezelfde leverancier met een vaste prijs contract betalen 21 cent per kWh en 60 cent per m³. Overstappen van energieleverancier en contract betekent dan al gauw een besparing van enkele honderden euro’s.

Energie vergelijken loont

De gas- en stroomprijzen blijken nogal te verschillen per leverancier. Vooral wanneer je een contract hebt met variabele tarieven valt er veel te besparen. De prijzen van vaste tarieven liggen doorgaans zelfs lager én bieden daarnaast zekerheid voor een langere periode. 

Overigens wordt verwacht dat de prijzen in de toekomst verder blijven dalen. Bijvoorbeeld omdat Nederlandse energieleveranciers - dankzij de goede verbindingen -zeer voordelig kunnen inkopen op de Europese markt. De prijsverschillen per leverancier blijven echter bestaan. Vergelijken blijft dus ook altijd lonen!