maandag 3 februari 2014

'Europa heeft nakijken als het energie niet verduurzaamt'

Europa moet meer samenwerken op energiegebied om de komende twintig jaar niet hopeloos achterop te raken bij onder meer de VS en het Midden-Oosten. Dat zegt André Faaij, hoogleraar energiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, tegen BNR.

Europa kan zomaar twintig jaar in economische crisis blijven hangen als we nu niet ingrijpen op de energiemarkt. Een pittige waarschuwing aan Brussel van het Internationaal Energie Agentschap. Met name de industrie krijgt het zwaar als de Europese Commissie niet ingrijpt. En die waarschuwing van het IEA kun je alleen maar serieus nemen, bevestigt Faaij. "Ze hebben groot gelijk dat dure energie slecht is voor economische groei."

Faaij constateert dat de verschillen in energieprijzen wereldwijd toenemen: "De VS heeft door schaliegas lagere energieprijzen en daardoor meer investeringen in energie-intensieve industrie. Die investeringen zie je ook in het Midden-Oosten, waar veel olie en gas in toenemende mate ter plekke wordt verwerkt. Op dat gebied heeft Europa het nakijken, met een toenemende afhankelijkheid van import."

Duurzame ontwikkelingen
Dat wil volgens Faaij niet zeggen dat Europa zomaar moet overgaan op het goedkoper maken van gas en olie. "Dat is niet een kant die we op willen, uit oogpunt van duurzame ontwikkeling. Dat kost geld, maar het IEA heeft ook nadrukkelijk gewezen op de mogelijke opbrengsten van consistent en zeer gestage investering in verduurzaming van de energievoorziening, én meer besparing."

"Als in totaal de duurzame energietechnologieën steeds beter gaan presenteren en Europa die energie zelf kan produceren op eigen bodem, is dat economisch een superieure prestatie. Dat betekent dat Europa - en dat zit verstopt in de boodschap van het IEA - meer moet samenwerken en met een coherente strategie moet komen voor de middellange en lange termijn. En die ook vol moet houden."

Direct besparen op uw energierekening
U kunt met Energievergelijker direct besparen op uw energierekening. Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw huidige energieprijzen? U kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen met behulp van onze onafhankelijke Energievergelijker.

Bron: BNR