dinsdag 24 januari 2017

Geld besparen op energie door adviezen op maat

Geld besparen op je energierekening én bijdragen aan de klimaatdoelen. Het wordt voor huishoudens een stuk makkelijker en haalbaarder met een advies op maat. Zo blijkt uit recent onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

ECN deed onderzoek naar zogeheten ‘energiearmoede’. Wanneer huishoudens een energierekening hebben die eigenlijk te hoog is voor hun inkomen, dan spreken we van energiearmoede. Meer dan 750.000 Nederlandse huishoudens kunnen hun maandelijkse rekening met moeite betalen, aldus het onderzoek van ECN.

Slimmer met energie

De uitslag van het onderzoek bevestigt wat gemeenten en energiebedrijven al eerder opviel. Zij ontwikkelen, al dan niet gezamenlijk, projecten om deze energiearmoede tegen te gaan of tegemoet te komen. Daarmee willen zij deze huishoudens helpen om efficiënter om te gaan met energie. Dit doen zij onder andere door het geven van voorlichting of het aanbieden van energiebesparende middelen.  

Lagere energierekening, beter milieu

“Met goede adviezen is er winst te behalen”, zegt Koen Straver, projectleider van ECN. “Huishoudens met een laag inkomen kunnen gemiddeld jaarlijks zo’n honderd euro besparen. Een lagere energierekening dus én goed voor het milieu. Wanneer we werkzoekenden opleiden tot energieadviseurs draagt dit ook nog eens bij aan de werkgelegenheid. Win win dus.”

Energiebesparende maatregelen

Energie besparen is heel eenvoudig. Daar gaf minister Ruud Lubbers in 1973, ten tijde van de oliecrisis, al tips voor. ’s Avonds je gordijnen sluiten houdt warmte binnen en kou buiten, zo adviseerde hij. Een simpele maatregel, maar goed genoeg om in de top vijf van de beste bespaartips te belanden. 

Er zijn meer simpele maatregelen. Zo is het slim om de verwarming ’s nachts een graadje lager te zetten. Of denk eens aan het plakken van tochtstrips langs kozijnen. Eigenlijk weten we het allemaal wel. En vaak is het gewoon gezond verstand. We moeten het gewoon gaan doen. Dat maakt het verschil en levert de grootste besparingen op.