woensdag 26 april 2017

Groene stroom steeds vaker oranje

Nederlandse huishoudens kiezen steeds vaker voor stroom van Hollandse bodem. Groene stroom is dus steeds vaker oranje. Afgelopen jaar bevatte 20 procent van alle energiecontracten groene energie die werkelijk in eigen land werd opgewekt. 

Vergeleken met 2015 is de toename van ‘oranje energie’ enorm te noemen. Gebruikte in dat jaar nog maar 7,3 procent van alle Nederlanders groene stroom van eigen bodem, in 2016 was dat dus zo’n 20 procent. 

Nederlandse groene energie goedkoper

Een positieve ontwikkeling. Maar wat is de reden dat onze eigen oranje energie zoveel populairder is geworden. Het blijkt niet een grotere drang naar duurzaamheid en milieubewuste keuzes, maar het is in de eerste plaats omdat groene energie uit Holland een stuk goedkoper is geworden. Zo blijkt uit onderzoek onder duizend respondenten. 

De tarieven van onze eigen zonne- en windenergie liggen vrijwel gelijk met de tarieven van landen als Noorwegen, waar we tot voor kort energie inkochten vanwege de lage prijzen. Nu kunnen we het in eigen land opwekken tegen dezelfde kosten. 

Consument kiest graag voor ‘oranje groen’

Ook onderzoeksbureau CG selecties deed onderzoek naar de manier waarop Nederlandse consumenten aankijken tegen ‘oranje groene stroom’. Zo blijkt dat veertig procent van alle Nederlandse respondenten ook best bereid is om meer te betalen voor groene stroom. De helft hiervan wil zelfs wat meer betalen als de stroom uit eigen land komt. We betalen dus graag voor oranje.

Overigens blijft groene stroom uit Europa nog altijd het meest populair. Zo koos 57,5 procent in het eerste kwartaal van 2015 voor groene stroom van over de grens. In de eerste drie maanden van 2016 steeg dit percentage naar 65,4 procent, maar daalde weer tot 40,6 procent in het eerste kwartaal van 2017. Je kunt dus zeggen dat de focus van de Nederlandse consument in het afgelopen jaar meer en meer oranje werd.