9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Gunstig energielabel? De woning sneller én beter verkocht

Hangt er een gunstig energielabel aan een woning dan verkoopt deze sneller én voor een betere prijs. Zo blijkt uit een grootschalige analyse die onderzoekers van Tilburg University onlangs deden. Woningen met energielabels A en B brengen gemiddeld zo’n 6.000 euro meer op.

Is je woning groen dan heeft dat grote voordelen bij de verkoop. Niet alleen blijken gunstig gelabelde woningen ongeveer een maand sneller te verkopen, ze brengen ook duizenden euro’s meer op. Tilburg University deed uitvoerig onderzoek naar de impact van energielabels op de huizenmarkt. De resultaten zijn opvallend te noemen.  

Energielabel: helder inzicht

De onderzoekers bestudeerden meer dan 62.000 woningen die in de eerste zes maanden van dit jaar werden verkocht. Ze keken specifiek naar woningen met een energielabel. 32 procent van deze woningen had de gunstige labels A en B, zo’n 15 procent droeg de minst gunstige, rode labels F en G. 

De energielabels geven potentiële kopers vooraf inzicht in de thermische kwaliteit van de woning die zij op het oog hebben. Volgens prof. dr. Dirk Brounen, leider van het onderzoek, is die thermische kwaliteit een belangrijke factor bij de hoeveelheid gas die de koper in zijn toekomstige woning gaat verbruiken. “Een bewoner van een woning met het D-label betaalt per maand gemiddeld 110 euro aan gas. Dit kan variëren tussen 35 en 175 euro, afhankelijk van de isolatiekwaliteit van de woning. Het energielabel geeft de koper een duidelijke indicatie van wat hij qua verbruik en kosten mag verwachten.”

Groene premie

Met het onderzoek werd gekeken naar zowel de snelheid als de opbrengst van de verkoop. Daarbij werd rekening gehouden met onder meer de leeftijd van de woning, de staat van onderhoud, het type woning en de locatie. Alle factoren samen gaven een duidelijk beeld van de invloed van een gunstig of juist ongunstig energielabel. 

Zo bleek dat een woning met een gunstig A-label de verkoop met ruim 52 dagen versnelt, terwijl de verkoop van een woning met het ongunstige G-label ruim 66 dagen langer duurt. Ook op de verkoopprijs blijken ongunstige labels meer invloed te hebben dan de gunstige labels. Woningen met labels F en G kregen gemiddeld 12.000 euro minder dan de initiële vraagprijs, terwijl A en B gelabelde woningen zo’n 6.000 euro meer opleverden. Een fikse groene premie dus. 

Volgens Brounen lijkt het erop dat kopers heftiger reageren op de waarschuwingen van de ongunstige rode labels (F en G), dan dat zij zich laten verleiden door de gunstige, groen gekleurde labels en de groene besparingen die daaraan zijn verbonden”, aldus Dirk Brounen.    

 

Bespaar
ca €650 per jaar