9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Hoge energieprijzen, dus: 5 tips om te besparen op je energierekening

De energieprijzen rijzen de pan uit en schieten door het dak. Met gastarieven die momenteel – en voor het eerst – de 1 euro grens overstijgen, is het tijd om én je energiecontract te herzien (vergelijken!) én om te besparen op je energieverbruik. Daarom een paar handige bespaartips, inclusief het aantal bespaarde euro’s. 

Met de zomer wil het eigenlijk maar niet vlotten. Natte dagen, lage temperaturen. Je zou bijna de verwarming aanzetten. Gelukkig is dat nog nét niet nodig, maar met het najaar voor de deur zal het niet lang duren voordat de verwarming én je energieverbruik weer omhoog gaan. En de tv gaat langer aan. En de douche misschien een graadje warmer. En meer van dat najaarsverbruik. Met de volgende tips verbruik je minder energie én bespaar je keiharde euro’s. Hoeveel euro’s dat zijn, hebben we er voor je bij gezet! 

Verwarming: kan een graadje lager. Echt!

Met de huidige recordhoge gasprijzen zetten we deze tip met stip op 1. Zet de verwarming ’s nachts een paar graden lager. Zet ‘m op 15 in plaats van 17 graden; het is een sprookje dat de verwarming dan ’s ochtends meer energie nodig heeft om op te warmen. Zet de thermostaat dus gerust nog die twee graden lager, want hiermee bespaar op jaarbasis al gauw 80 euro.

Extra besparen: zet de verwarming een uur voordat je naar bed gaat al op 15 graden, dan bespaar je nog eens 15 euro extra. 

Televisie: kies ‘m slim

Hoeveel uur per dag kijk jij tv? En per week? Per maand? Tel maar op, dat zijn heel wat uurtjes en dus heel wat energie. Vooral als je op een flink groot scherm kijkt, want die verbruiken meer energie. Ben je van plan een nieuwe televisie te kopen, ga dan sowieso voor een Led-lcd tv, die zijn het zuinigst. En kies je voor een kleiner scherm, dan bespaar je alleen daarmee al 20 euro op jaarbasis. 

Wasmachine: lage temperatuur, net zo schoon

Ben je gewend om op 40 graden te wassen ‘want dan wordt het schoner’? Zet je wasmachine bij de volgende wasbeurten gerust op 30 graden, want je was wordt dan echt net zo schoon. Bovendien gebruik je dan 30 procent minder energie, daarmee bespaar je 5 euro per jaar.

Meer besparen? Was op 40 graden in plaats van op 60 graden. Hiermee bespaar je nog eens 20 euro op jaarbasis. 

Douchen: korter én slimmere douchekop 

Tuurlijk, een lange warme douche is fijn, vooral als je niet helemaal fit bent – dan is het best een keertje prima om er wat langer onder te staan. Maar wil je energie en euro’s besparen, douche dan korter. Gebruik bovendien een waterbesparende douchekop, daarmee bespaar je alleen al zo’n 25,00 euro per jaar. Oh, en je bespaart ook nog water!

Tocht: naden en kieren dichten

Woon je in een tochtig huis? Ook dan kun je energie besparen. Maak naden en kieren dicht. Dit kan heel eenvoudig met tochtstrips, tochtband, tochtborstels en tochtprofielen. Plak ze langs ramen en deuren en de kou blijft buiten. Denk ook aan het plaatsen van een brievenbusborstel. Met deze maatregelen verhoog je ook nog eens het comfort van je huis! De besparing kan al gauw oplopen tot wel 50 euro per jaar.

Even een optelsommetje: pas je deze 5 eenvoudige tips toe, dan bespaar je al zo’n 215 euro op jaarbasis. Dat is behoorlijk wat geld, niet waar? Meer besparen? Loop dan eens door je huis en kijk wat je nog meer anders en slimmer kunt doen. Is er sluipverbruik bijvoorbeeld? Kun je lampen vervangen door spaar- en led-lampen? Waarschuwing: energie besparen kan verslavend zijn.

Bespaar
ca €650 per jaar