9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Laag energieverbruik? Geld toe op de energierekening!

Energie besparen loont. Dat weten we allemaal. Maar dat je zelfs geld toe kan krijgen wanneer je als consument weinig energie verbruikt, dát is wellicht nieuws voor velen. Gebruik je jaarlijks minder dan ongeveer 350 m³ gas of 700 kWh elektriciteit dan hoef je bij de meeste energieleveranciers niets te betalen. Interessant!

Het nieuws wordt nog mooier: blijft je verbruik onder de 350 m³ gas of 700 kWh elektriciteit dan kun je zelfs een winst maken op je eindafrekening tot wel 100 euro. De mogelijke besparing heeft in dit geval alles te maken met laag energieverbruik én met de belasting op energie.

Energiebelasting

Ieder huishoudens betaalt belasting over energie. De heffing bestaat al vele jaren. De overheid wil hiermee een zo slim en duurzaam mogelijke omgang met energie stimuleren. Het is zelfs zo dat 62 procent van de elektriciteit prijs (per kWh) uit belasting bestaat. Per kubieke meter gas betalen we iets meer dan 35 procent belasting. Kijken we naar de totale gemiddelde energienota van 1888 euro dan is 970 euro hiervan energiebelasting. 

Geld over op de energienota

Positief punt: elk huishouden krijgt een tegemoetkoming ter verminderen van deze energiebelasting. We komen er niet geheel onderuit, maar ieder huishouden krijgt jaarlijks een korting van 376,08 euro. Ook wanneer je weinig energie gebruikt heb je recht op het volledige bedrag. Zo kan het dus maar zo zijn dat je geld overhoudt. 

Zelf energie besparen

Verbruik je dus weinig energie dan is de regeling heel interessant. Vooral wanneer je stadsverwarming hebt, vak op reis bent of overwintert ergens anders in een warm land dan is het meest lonend. Uiteraard is het goed mogelijk om zelf je energieverbruik in de hand te houden en zo de hoogte van je energienota te beïnvloeden. 

Denk bijvoorbeeld eens aan led-lampen. Of ga voor de meest duurzame optie wanneer je een nieuw apparaat aanschaft. Let daarbij vooral op het energielabel. En natuurlijk kun je zelf energie opwekken. Installeer je zonnepanelen op het dak van je woning dan wordt je energierekening absoluut een stuk lager. En het werkt dubbelop, want zonne-energie is volledig gevrijwaard van energiebelasting. Omdat het zo duurzaam is. 

 

Bron: DVHN

 

Bespaar
ca €650 per jaar