9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Laagste energieverbruik in 20 jaar: record in 2015

Het energieverbruik in Nederland was in 2015 het laagst van de afgelopen twintig jaar. Dat meldt het CBS vandaag. In totaal werd er 3.000 petajoule geconsumeerd en verstookt door huishoudens en industrie. Dat is 2 procent lager dan de totale hoeveelheid energie die werd verbruikt in 2014.

Huishoudens verbruikten een stuk minder energie, maar de daling was vooral te danken aan de petrochemische industrie die aanzienlijk minder energie nodig had. De sector verwerkte in 2015 veel minder aardolie tot plastics dan in het jaar daarvoor. Ook werd er in grote mate onderhoud gepleegd aan installaties in meerdere fabrieken, waardoor er minder geproduceerd werd,

Meer energieverbruik in energiesector

Hoewel het energieverbruik over de gehele linie lager lag, was het de energiesector zelf die juist meer energie verbruikte. Het verbruik steeg in deze sector met maar liefst 7 procent. De oorzaak van de stijging lag in de behoefte aan extra energie - verbranding van kolen - die raffinaderijen en elektriciteitscentrales nodig hadden om meer elektriciteit op te wekken. Dit had deels te maken met hulp aan Belgiƫ die al enige tijd kampen met haperende kencentrales en om die reden energie inkopen in Nederland.

Minder aardgas verbruikt

De stijging van het verbruik van kolen had direct invloed op het percentage steenkool in de totale energiemix in 2015. Deze kwam op bijna 15 procent, terwijl dit in 2010 nog 9 procent was. Positief is dat door de toename van het gebruik van steenkolen er minder aardgas is ingezet in elektriciteitscentrales dan in eerdere jaren.

Bron: CBS

Bespaar
ca €650 per jaar