dinsdag 9 april 2013

Hogere gasrekening door langere winter

Deze winter duurt lang, heel lang. En hierdoor kan de gasrekening voor een gemiddeld huishouden oplopen tot maar liefst 112 euro extra. Dit bracht de Consumentenbond vorige week naar buiten. 

De Consumentenbond berekent de extra kosten op basis van zogenaamde graaddagen. Met graaddagen kunnen we de hoeveelheid energie berekenen die nodig is om een huis te verwarmen. Het aantal graaddagen op een dag is het verschil tussen de temperatuur in huis en de gemiddelde buitentemperatuur op die dag. Daarbij wordt standaard 18 °C aangehouden voor de temperatuur in huis. Graaddagen zijn dus eigenlijk geen echte dagen, maar rekeneenheden. Hoe hoger het aantal graaddagen, hoe meer gas je gebruikt om je huis te verwarmen. Een klein voorbeeldje:

Rekenvoorbeeld graaddagen   

Gemiddelde buitentemperatuur op een dag: 15 °C              

Aantal graaddagen (18-15) =  3 graaddagen

Het aantal zogenaamde graaddagen is deze winter volgens de bond met 17 procent gestegen. En dat komt natuurlijk door het hoge aantal vorstdagen in de maand maart, waarbij de gemiddelde temperatuur onder de nul uitkwam. Normaal zijn er in maart gemiddeld 9 vorstdagen. Dit jaar waren dat er 18!

De Consumentenbond raadt consumenten aan de prijzen van energie scherp in de gaten te houden en regelmatig te beoordelen of er geen betere aanbiedingen in de markt zijn.

Via bijgaande link kun je energieleveranciers met elkaar vergelijken en kijken welke voor jou het voordeligst is!