dinsdag 23 februari 2016

Meer dan 93 elektrische apparaten in Nederlandse huishoudens

Onze huizen zitten vol elektrische snufjes en apparaten. Technologische ontwikkelingen brengen steeds nieuwe innovaties en dat heeft invloed op wat we in huis nemen en gebruiken. Het maakt onze levens makkelijker en leuker, maar heeft ook gevolgen voor ons stroomverbruik. 

Dat laatste neemt met de grote hoeveelheid apparaten in onze woningen steeds meer toe. Met gemiddeld zo’n 93 elektrische apparaten in huis is ons energieverbruik in de afgelopen 25 jaar met ongeveer 20 procent gestegen. En hoewel die nieuwe apparaten steeds zuiniger worden, betekent meer verbruik nog altijd een hogere energierekening.

Meer energieverbruikers in huis

De diversiteit in elektrische apparaten is enorm. Toch komt het grootste deel daarvan voor in de meeste huishoudens. Zo heeft iedereen tegenwoordig een koelkast en een wasmachine. Ook drogers zijn steeds meer gemeengoed. En in elk huis is minimaal één apparaat met een scherm te vinden. 

Ook apparaten en toepassingen die tot redelijk recent nog bijzonder of uniek leken, zijn steeds vaker een alledaags verschijning in de Nederlandse woningen. In veel keukens wordt een kokend waterkraan gebruikt en ook een robotstofzuiger neemt in steeds meer huiskamers het werk over.

Slim omgaan met energieverbruik

Ook in de toekomst zullen steeds nieuwe innovaties hun weg vinden naar onze woningen en levens. Ze zullen bepaalde apparaten vervangen, maar er zullen er ook steeds meer bijkomen. Het is dus verstandig om goed te bekijken hoe we zuinig met onze energie kunnen omgaan. Besparen wordt daarmee ook steeds belangrijker. En wellicht zelfs vast onderdeel van onze manier van leven.

Denk daarom eens aan het gebruik van bespaarstekkers. Daarmee voorkom je dat apparaten onnodig op stand-by blijven staan. Een besparing van 35 euro per jaar heb je dan zo te pakken. Kijk ook eens of bijvoorbeeld een oude koelkast niet eens aan vervanging toe is. Vervang je een zeven jaar oude koelvriescombi dan scheelt je dat zo’n 80 euro op jaarbasis. 

Alert op verbruik betekent besparen

Het is dus goed om je huidige apparatuur eens onder de loep te nemen en daarnaast te onderzoeken waar je slimmer om kunt gaan met je stroomverbruik. Ben je alert op energieverbruik dan kun je snel en veel besparen. Bereid je dus voor op een toekomst met veel nieuwe en vooral handige apparaten.

Bron: nu.nl