donderdag 21 augustus 2014

Meerderheid huishoudens overweegt prepaid energie

Zelf bepalen hoeveel energie je koopt en maandelijks je tegoed opwaarderen. In het buitenland is dit al mogelijk, in Nederland staat het in de kinderschoenen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 62% van de Nederlandse huishoudens oren heeft naar deze nieuwe, heldere manier om energie af te nemen.

Ongeveer twee derde van de Nederlandse huishoudens geeft aan te overwegen om prepaid energie af te nemen als deze mogelijkheid er zou zijn. En sinds kort is die er. Zo loopt er momenteel een proef bij Eneco en kan je bij EnergieFlex al energie betalen door maandelijks je tegoed op te waarderen.

Voordelen energietegoed

De voor Nederland nieuwe manier van energie betalen heeft een aantal mooie voordelen. Huishoudens hebben hiermee het verbruik namelijk veel meer in eigen hand. Daardoor is de kans op een verrassend hoge energierekening een stuk kleiner. Ook blijkt dat men hierdoor bewuster omgaat met energie. En dat levert meteen een voordeel op voor het milieu.

Een praktisch voordeel is dat het niet meer nodig is om energiestanden door te geven. Dit is mogelijk omdat EnergieFlex slimme meters gebruikt. Daarmee zien zij op afstand hoeveel energie iemand verbruikt. En als het tegoed op is, dan worden er sms’jes en e-mails gestuurd om de klant erop te wijzen dat hij moet opwaarderen. 

Bewezen besparing

Energieleverancier Eneco zegt positieve reacties te ontvangen naar aanleiding van de proef die zij momenteel doen. Bij 200 huishoudens hebben zij een energiemeter geplaatst die werkt met een ‘energietegoedkaart’. Dat de prepaid methode werkt, blijkt uit de populariteit in Amerika, Engeland en Zuid-Afrika. In Engeland zijn al meer dan zeven miljoen gebruikers die via een Smartcard betalen en met een knop in de meterkast kunnen zien hoeveel tegoed er nog over is.

Uit cijfers uit het buitenland en uit de eerste resultaten van de Nederlandse prepaid onderzoeken blijkt dat huishoudens aanzienlijk besparen op hun energie. Men is bewuster van het verbruik en gaat er daardoor voorzichtiger, spaarzamer mee om. Het kan in sommige gevallen zelfs een besparing opleveren van enkele tientallen procenten. De moeite waard om weer eens rond te kijken, dachten wij zo.