maandag 8 september 2014

Miljoenen huishoudens krijgen geld terug van energieleveranciers

De jaarlijkse eindafrekening van de energiebedrijven zal dit jaar voor veel huishoudens positief uitpakken. Door de zachte winter van 2014 hebben veel Nederlanders te hoge voorschotten betaald, waardoor ze in de meeste gevallen geld zullen terugkrijgen. Een gemiddeld huishouden zal tussen de 120 en 225 euro teruggestort krijgen.

En dat is voor de meesten een onverwachte meevaller. Hoewel, er is een logische verklaring. De winter van december 2013 tot en met februari 2014 was zó zacht dat er maar liefst 22% minder gas werd verbruikt. En dat heeft gunstige gevolgen voor de eindafrekening.

Hoge energievoorschotten

Energiebedrijven berekenen de te betalen voorschotten aan de hand van eerdere periodes. Is het verbruik in het voorgaande jaar hoog geweest, dan worden de voorschotten automatisch gebaseerd op die cijfers. In de strenge winter van 2012-2013 werd een recordvolume aan aardgas verstookt. En dat heeft destijds gezorgd voor een verhoging van het maandelijks te betalen voorschot.

Het teveel betaalde geld gaat nu terug naar de consument. De meeste huishoudens krijgen in  het najaar hun afrekening over de afgelopen twaalf maanden. Dat is dit jaar dus voor velen een moment om onbezorgd naar uit te kijken.

Verschil per energieleverancier

Het goede nieuws komt van De Telegraaf, die meteen een rondje deed langs de grootste energiebedrijven. Zij kregen de vraag hoeveel zij de huishoudens gemiddeld moeten terugbetalen. En dat loopt nogal uiteen per leverancier. 

Zo schat NUON in dat dit gemiddeld zo’n 120 euro zal zijn. Essent komt op 177 euro en Eneco geeft tussen de 149 en 169 euro terug. De Nederlandse Energie Maatschappij komt met het hoogste cijfer, gemiddeld 225 euro per huishouden.

Bron: De Telegraaf