dinsdag 6 juni 2017

Nederlandse daken hebben nog ruimte voor 145 miljoen zonnepanelen

Naast de 6 miljoen zonnepanelen die er nu al op de Nederlandse daken liggen, is er nog ruimte voor wel 145 miljoen nieuwe zonnepanelen. Bekleden we deze ruimte met panelen dan kunnen we in Nederland tot maar liefst 40 procent van onze energie uit de zon halen. Aldus berekeningen van Natuur & Milieu.

Maar liefst 145 miljoen zonnepanelen. Zoveel ruimte is er nog op de Nederlandse daken. Maken we hier gebruik van, dan kunnen we in Nederland flink besparen. Voor huishoudens zou dit per jaar 6 miljard euro aan besparing op de energierekening opleveren.  

Investeren in zonnepanelen

Natuurbeschermings- en milieuorganisatie Natuur & Milieu maakte onlangs de berekening met deze verrassende resultaten. Volgens Talitha Koek, woordvoerder van de stichting, ontwikkeld de markt voor zonnepanelen zich enorm snel. En dat heeft gunstige gevolgen voor de consument. 

“De kosten van aanschaf zijn in vijftien jaar meer dan gehalveerd”, zo vertelt Koek. “Terwijl het rendement is verdubbeld. Niet zo vreemd dat steeds meer huishoudens investeren in zonnepanelen. Het levert immers geld op en daarnaast - heel belangrijk - we sparen zo het milieu.” 

Voor portemonnee en klimaat

Op dit moment liggen er al meer dan 6 miljoen zonnepanelen op de Nederlandse daken. “Dat is een mooi aantal, maar als je je bedenkt hoeveel ruimte er nog onbenut is dan is dat zonde”, vervolgt Koek. “Zonde voor de huishoudportemonnee, maar vooral ook voor het klimaat. Er valt zoveel winst te behalen en we hebben hiermee een prachtige mogelijkheid voor het grijpen.” 

Snel terugverdiend

Op dit moment ligt de kostprijs voor panelen lager dan ooit tevoren. Duurde het een aantal jaar geleden nog zo’n 10 jaar voordat je de investering had terugverdiend, nu is dat al binnen 7 jaar. En dat terwijl de panelen tegenwoordig minstens 25 jaar meegaan. 

Ook wanneer je geen huiseigenaar bent, kunnen zonne-energie afnemen. Dat geldt voor huurders, bewoners van een flat of mensen die de investering niet kunnen of willen doen. Panelen zijn bijvoorbeeld te huur of men kan stroom afnemen van buurthuizen of parkeergarages met panelen op het dak.  

slimwoner.nl

Natuur & Milieu wil de de onbenutte mogelijkheden onder de aandacht brengen. Daarom startte zij onlangs een campagne. De focus ligt op de verschillende manieren waarop je als huishouden zonne-energie kunt afnemen. Nieuwsgierig geworden? Kijk eens op slimwoner.nl