9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Nieuwe energietarieven per 1 juli: variabele tarieven schommelen

Op 1 juli wijzigen energieleveranciers, zoals ieder halfjaar, hun energietarieven. Het is nog een beetje gokken, maar het lijkt erop dat de stroomprijzen gelijk blijven. De gasprijzen lijken flink te gaan verschillen per energieleverancier. 

Zoals ieder jaar worden vanaf 1 juli de energietarieven bekendgemaakt. Energieleveranciers vertellen op die datum (of kort daarna) wat je als consument het komende half jaar voor energie gaat betalen. Delta, vrijwel ieder jaar de eerste die de nieuwe prijzen aankondigt, geeft aan de gasprijzen met 3 procent te verlagen. Essent verwacht een stijging tot wel 5 procent.

Grote verschillen per energieleverancier

In grote lijnen zullen in 2017 de prijzen voor stroom en gas ongeveer gelijk blijven. Een gemiddeld huishouden met een verbruik van 3.500 kWh stroom en 1.500 m³ gas zal bij de ene leverancier ongeveer 10 euro goedkoper uit zijn, terwijl bij een andere energieleverancier (bij hetzelfde verbruik) de energierekening op jaarbasis 20 euro hoger uitvalt.

Variabele energietarieven

De verwachtingen zijn gebaseerd op een onderzoek dat onlangs werd uitgevoerd onder leveranciers, inkopers en andere spelers op de energiemarkt. Het onderzoek richtte zich ook op de lange termijn. Zo wordt er verwacht dat vanaf 2018 de variabele tarieven flink zullen dalen. 

De oorzaak van de verwachte daling ligt in het toenemende aanbod van energie. Er wordt steeds meer duurzame elektriciteit geproduceerd (energie uit zon en wind) in Europa. Ook halen we steeds meer gas uit Europese (buur)landen. 

Hans van Cleef, energie-econoom bij ABN AMRO, denkt dat de daling van energieprijzen zoals we die sinds 2014 zagen vanaf 2018 weer zullen doorzetten. ‘Hoewel de overheid gaswinning in Groningen steeds meer beperkt, wordt er in andere Europese landen steeds meer energie opgewekt. Het aanbod wordt dus groter. En dat heeft voor de consument een gunstig effect op de energieprijzen. 

 

Bespaar
ca €650 per jaar