9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

NS over op groene stroom

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat vanaf 2018 uitsluitend op groene stroom rijden. Energieleverancier Eneco zal deze stroom, in de vorm van windenergie, leveren.

Grootste groene contract ooit

De stroomleverancier kwam naar boven als winnaar uit een aanbesteding voor een nieuw stroomcontract voor het totale elektrische treinverkeer voor de komende tien jaar (2015-2025). Het treinverkeer in Nederland verbruikt per dag net zoveel stroom als de hele stad Amsterdam. Het contract is volgens de NS en Eneco het grootste groene contract ooit in ons land.

Jeroen de Haas, voorzitter Raad van Bestuur Eneco Groep: "Eneco investeert volop in de duurzame opwekking van energie, onder andere door fors in te zetten op windenergie. Deze samenwerking is een voorbeeld hoe serieuze vergroening van hele bedrijfstakken tot de mogelijkheden behoort. Vanaf 2018 is alle stroom voor de spoorbedrijven groen. De helft is Eneco HollandseWind, groene stroom uit Hollandse windparken."

Windparken

Komend jaar gaan de elektrische treinen voor 50% op nieuwe groene stroom rijden, vanaf 2018 is dit 100%. Volgens een woordvoerder van Eneco zijn er in totaal zo'n 100 a 120 windmolens nodig om het reizen volledig groen te maken. "In Nederland staan nu zo'n 1.000 windmolens, maar de nieuwe windmolens leveren vijf keer zoveel energie als oudere en kleinere windmolens."

Geen extra kosten voor de reiziger

De reiziger gaat volgens de NS niets extra's betalen voor de duurdere groene stroom. Dat komt doordat de treinen zuiniger zijn gaan rijden en minder stroom verbruiken. "Acht van de tien reizigers vindt het ook belangrijk dat wij dit doen zo blijkt uit onderzoek. 1,2 miljoen treinreizigers reizen per 2018 volledig groen met 0 gram CO2-uitstoot. Wij zijn daar erg blij mee," aldus Timo Huges, president-directeur van NS.

Zelf energie besparen

Windenergie is één van de bekendste vormen van groene energie en vooral in Nederland erg populair. Ook u kunt hier thuis gebruik van maken. In onze 100% onafhankelijke energie vergelijker kunt u kiezen voor groene of grijze stroom. Wij vergelijken voor u alle energieleveranciers in Nederland, voor een compleet overzicht van alle energieprijzen. Begin nu met energie vergelijken om ongeveer 450 euro tot wel 500 euro te besparen op uw energiekosten.

Bespaar
ca €650 per jaar