vrijdag 26 juni 2015

Overstappen naar andere energieleverancier scheelt al gauw 350 euro

Besparen, voordeel pakken, geld verdienen... hoe je het ook noemt, wisselen van energieleverancier levert geld op. Zeker nu, want de energietarieven zijn momenteel historisch laag. In euro’s, want dat willen we natuurlijk weten, komt dit neer op een besparing van ruim 350 euro.

De Consumenten raadt Nederlandse huishouden aan om nu werk te maken van de mogelijkheid om over te stappen. Gezinnen die op dit moment een regulier contract hebben met de normale variabele stroom- en gasprijs besparen het meest. Zeker wanneer zij energie afnemen bij de bekende energiegiganten zoals Nuon, Eneco en Essent.

Overstappen energieleverancier: een goed idee

Een gemiddeld gezin betaalt bij de grote jongens gemiddeld 2040 euro per jaar. Maak je nu de overstap naar een andere energieleverancier en kies je daarbij voor een eenjarig vast contract, dan betaal je per jaar tussen de 1682 en 1700 euro. Een verschil van zo’n 350 euro, het grootste verschil in drie jaar tijd.

De lage energietarieven zijn te verklaren. De olieprijs is laag en er spelen veel veranderingen op de groothandelsmarkt. Het daardoor voor energiebedrijven stukken goedkoper om gas en stroom in te kopen. Daarnaast komen er steeds meer kleine spelers op de markt en dat betekent meer concurrentie. 

De daling van de energieprijzen komt overigens in meerdere opzichten goed uit. Het brengt een beetje balans ten opzichte van de sterk gestegen overheidsheffingen. Zoals de ‘opslag duurzame energie’, waar alle huishoudens sinds 2013 per jaar enkele tientjes aan kwijt zijn.

Nú energie vergelijken en besparen

Alle reden dus om nu toch eens echt de overstap te maken. Uit recente cijfers van toezichthouder ACM blijkt namelijk dat de helft van de Nederlanders in de afgelopen tien jaar nog nooit is geswitcht. “En dat is dom, want blijven zitten kost mensen veel geld, zeker nu”, aldus de Consumentenbond. 

Om nog te profiteren van de allergrootste besparing sinds drie jaar is het wel zaak om nú stappen te ondernemen. Per 1 juli wordt het voordeel namelijk iets minder groot. Dan verlagen energiebedrijven hun gas- en stroomprijzen licht en daalt het overstapvoordeel tot zo'n 300 euro. Nu energie vergelijken dus!

 

Bron: Consumentenbond