9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Overstappen van energieleverancier: wanneer is het juiste moment?

Loopt uw energiecontract bijna af of begint uw termijnbedrag steeds hoger op te lopen? Dan is het misschien tijd om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier.

Wij leggen u uit wat het beste moment is om over te stappen zodat u zoveel mogelijk geld kunt besparen.

Eerste overstap?

Bent u nog nooit overgestapt van energieleverancier en al jaren trouwe klant? Dan heeft u op dit moment een contract voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat u het contract het gehele jaar door kosteloos op kan zeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Is uw contract direct opzegbaar, dan duurt de overstapprocedure ongeveer zes weken.

In het verleden al eerder overgestapt?

De meeste contracten worden afgesloten voor een bepaalde tijd. Deze kunt u aan het eind van de periode (meestal een jaar) opzeggen, rekening houdende met een opzegtermijn van dertig dagen. Als u een contract voor een bepaalde tijd voortijdig opzegt, bestaat de kans dat uw energieleverancier een opzegvergoeding (opzegboete) in rekening brengt. Mogelijk vergoedt de nieuwe energieleverancier deze opzegboete, anders is deze voor uw eigen rekening.

Afloopdatum energiecontract

Kijk goed naar de afloopdatum van uw contract. Wanneer u 'te vroeg' overstapt kan uw huidige energieleverancier u een opzegvergoeding in rekening brengen en loopt u wellicht uw welkomstpremie zoals een bonus of korting bij een nieuwe leverancier mis. Bij een aantal energieleveranciers kun je een overstapdatum in de toekomst aangeven.

Nuon houdt bijvoorbeeld rekening met de looptijd van uw oude contract. Wanneer uw lopende contract langer dan drie maanden duurt dan regelt Nuon wel een directe overstap. Binnen drie maanden voor het einde van uw contract, kan deze leverancier wel uw overstapdatum in de toekomst vastleggen. Bekijk bij elke energieleverancier de voorwaarden op het overstapforumlier om te zien of dit voor u ook mogelijk is.

De juiste overstapperiode

De juiste periode voor de overstap hangt samen met uw eindafrekening en de looptijd van uw contract. Uw termijnbedrag is afgestemd op uw jaarverbruik. In de zomer betaalt u daarom verhoudingsgewijs te veel en in de winter te weinig.

Een voorbeeld: uw oude contract loopt van oktober t/m september. Na de dure wintermaanden waarin u veel energie heeft verbruikt stapt u over. De kans op bijbetalen aan uw oude leverancier is dan groot. Stapt u over na de goedkopere zomermaanden, dan is het mogelijk dat u nog geld terugkrijgt van uw oude leverancier. Per saldo maakt het niets uit: wat u bij de ene leverancier teveel betaalt, krijgt u bij de andere terug. Er volgt tenslotte altijd weer een dure maand na een goedkopere. Uiteindelijk betaalt u voor de energie die u verbruikt in een jaar.

Bekijk alvast de beste energie aanbiedingen van dit moment, om er achter te komen hoeveel u in de toekomst kunt besparen.

Met onze energievergelijker kunt u eenvoudig alle energieleveranciers vergelijken en direct overstappen.

Ik heb zonnepanelen en wil overstappen, hoe werkt dat?

Wanneer u zonnepanelen op of rondom uw huis heeft dan is de juiste timing voor het overstappen nog belangrijker. U heeft in de zomermaanden waarschijnlijk veel meer stroom opgewekt dan dat u gebruikt heeft. Valt de einddatum van uw huidige energiecontract aan het begin van de zomermaanden? Dan is overstappen (nog) niet verstandig. Na de zomer kunt u het beste van energieleverancier wisselen, wanneer er een klein verschil is tussen uw verbruik en de opgewekte stroom. De vergoeding voor terug geleverde stroom is erg laag, daarom is het niet voordelig om in de maanden met de meeste zonuren over te stappen.

Bekijk altijd uw huidige contract om te achterhalen wat de teruglever vergoeding bedraagt.

Verhuizen en overstappen

Gaat u verhuizen en wilt u overstappen naar een nieuwe energieleverancier? Het is verstandig om dan alsnog uit te gaan van de einddatum van uw energiecontract. Wanneer u gaat verhuizen betaald u namelijk alsnog een opzegvergoeding wanneer u te vroeg overstapt. Bekijk van te voren of het niet voordeliger is om eerst uw huidige leverancier mee te nemen naar uw nieuwe adres en later in het jaar over te stappen.



Bespaar
ca €650 per jaar