woensdag 10 februari 2016

Record verbruik groene stroom in 2015: Nederland kan vraag niet aan

Nooit eerder gebruikten we in Nederland zoveel groene stroom als in het afgelopen jaar. Er werd zelfs zoveel groene stroom geconsumeerd dat de vraag groter was dan het aanbod. Zowel consumenten als bedrijven geven meer en uitdrukkelijk de voorkeur aan duurzaam opgewekte stroom. Ook wil men weten waar de energie vandaan komt. 

In Nederland is de hoeveelheid opgewekte groene energie te laag om te kunnen voldoen aan de vraag van consument en bedrijfsleven. Veel groene stroom op de Nederlandse markt wordt daarom ingekocht in het buitenland. Steeds meer consumenten hebben er behoefte aan om te weten waar en hoe deze energie wordt opgewekt. 

Garantie van Oorsprong: écht groene energie

Een groot deel van de energie die Nederlandse energiebedrijven inkopen is afkomstig uit Noorwegen, Zweden, Frankrijk en steeds meer uit Italië. Voor deze energie, die voornamelijk uit waterkrachtcentrales komt, worden Garanties van Oorsprong (GvO) afgegeven, die bewijzen waar de energie vandaan komt. 

“Steeds meer consumenten hebben daar behoefte aan”, zegt CertiQ, dat als het enige Nederlandse bedrijf de certificaten mag uitgeven. “Het is het enige geldige bewijs dat energie duurzaam is opgewekt. Het geeft consumenten en bedrijven de zekerheid dat zij er ook werkelijk op kunnen vertrouwen dat de energie die zij inkopen groen is.”

Kiezen voor groene stroom uit Nederland

De groene stroom uit het buitenland is een uitkomst voor wat betreft de beschikbaarheid van duurzame energie in ons land. Er zit echter ook een ander kant aan het verhaal. Veel groene stroom op de Nederlandse markt heeft een goedkope buitenlandse GvO, vooral de energie die afkomstig is van de Scandinavische waterkrachtcentrales, die al lange tijd bestaan. Kiezen voor deze stroom zorgt niet voor nieuwe investeringen in duurzame energiebronnen binnen Nederland. 

Groene energie vergelijken

Wil je met jouw keuze voor groene stroom zorgen voor meer opwekking van duurzame energie in ons eigen land? Dan kun je het beste kiezen voor Nederlandse wind- of zonne-energie. Of voor groene stroom van een energiebedrijf dat veel investeert in groene energiebronnen.

Ga je energie vergelijken, neem deze mogelijkheden dan ook zeker mee tijdens het invullen van je gegevens in onze energie vergelijkingsmodule. Bij de keuze-optie 'Soort stroom' geef je eenvoudig aan waar jouw voorkeur ligt.

Bron: CertiQ, NOS.nl