maandag 21 maart 2016

Samen energie besparen met Buurkracht levert veel op

Energie besparen staat voor veel consumenten hoog op de wenslijst, maar velen komen er niet aan toe. Door het samen aan te pakken lukt het vaak wel. Het initiatief Buurkracht helpt buurtbewoners krachten te bundelen en energie te besparen door het gezamenlijk nemen van slimme maatregelen.

Onlangs verwelkomde Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de 100e Buurkrachtbuurt. In deze buurten besparen bewoners flink op hun energie door gezamenlijk maatregelen te treffen, zoals de aankoop van zonnepanelen en spouwmuurisolatie. Buurkracht is een gezamenlijk initiatief van Enexis en o.a. MilieuCentraal en HIER Klimaatstraatfeest.

Voordelen energie besparende maatregelen

Volgens onderzoek willen zo’n 3,5 miljoen mensen graag besparen op hun energie. Maar om uiteenlopende redenen komen zij daar niet aan toe. De gezamenlijke aanpak met Buurkracht maakt het een stuk eenvoudiger en toegankelijker. “Gemiddeld betaald een Nederlands huishouden jaarlijks zo’n € 1900,- aan energielasten. Neem je besparende maatregelen dan merk je dat in je portemonnee, ben je vriendelijk voor het milieu en wordt je woning veelal meer comfortabel”, aldus Minister Blok.

Voordeel voor bewoner, milieu en ondernemer

De energie besparende maatregelen die men zoals gezamenlijk treft, blijken flinke besparingen op te leveren. Gemiddeld wordt er jaarlijks € 626,- bespaard. De meest favoriete maatregelen in Buurtkrachtbuurten zijn spouwmuurisolatie (47%), zonnepanelen (32%) en vloerisolatie (10%). Daarnaast zijn er nog vele kleinere maatregelen te treffen zoals het plaatsen van bijvoorbeeld tochtstrips en radiatorfolie.

De duurzame maatregelen dragen uiteraard positief bij aan het milieu. De 24 buurten die tot dusver maatregelen troffen, stoten jaarlijks 33% minder CO2 uit. Dat komt neer op zo’n 785 ton. Maar ook ondernemers varen er wel bij. Gemiddeld investeerden de bewoners van de Buurkrachtbuurten ongeveer € 2.375,- aan besparende maatregelen. Dit zorgde voor een omzet van bijna 1,5 miljoen euro bij isolatiebedrijven en installateurs in de regio.

Meer weten over het initiatief Buurkracht en over de mogelijkheden voor jouw buurt? Kijk dan op buurkracht.nl. Overigens, energie besparen kun je ook heel eenvoudig zelf. De eerste grote stap is snel gezet en geregeld: vergelijk hier energieleveranciers en kies het beste aanbod.

Bron: buurkracht.nl, Enexis