vrijdag 7 maart 2014

Slechts 4,5% van Nederlands energieverbruik is duurzaam

In 2012 kwam slechts 4,5 % van het Nederlandse energieverbruik uit duurzame bronnen. Nederland scoort met 4,5% een stuk lager dan het Europese gemiddelde van 14,1%. Ons land behoort hiermee tot de achterhoede in de EU en is nog ver verwijderd van het doel voor 2020, namelijk 14%. 

Ver weg van doelstelling

Nederland staat er niet goed voor qua vorderingen in de richting van het behalen van de gestelde doelen op het gebied van duurzame energie. Maar ook Engeland, Frankrijk en Malta zijn nog verwijderd van hun doel. Toch zijn er ook drie Europese landen die hun doelstelling voor 2020 al wel hebben bereikt. Estland was in 2011 de eerste land. In 2012 zijn daar Zweden en Bulgarije bijgekomen. Zweden scoorde het best. Van de totale energieconsumptie was 51% duurzaam. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van Eurostat. 

Energieakkoord

In het energieakkoord heeft Nederland afgesproken dat in 2020 14% van het energieverbruik duurzaam moet zijn. Dit betekent dat energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen als de zon, de wind of biomassa. Gemiddeld is in de Europese Unie 14,1 procent van de energieconsumptie duurzaam opgewerkt. In 2004 was dat 8,3 procent. Het doel is 20 procent in 2020. 

Verschillen per land

Per land verschilt overigens het doel, afhankelijk van de mogelijkheden om energie op te wekken en de economische groei. Zweden had met 49 procent het hoogste gestelde percentage Luxemburg heeft ingezet op 11%. Het gemiddelde Europese percentage voor 2020 komt neer op 20%. 

Met Energievergelijker kunt u direct besparen op uw energierekening.

Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals met betrekking tot energie voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw huidige energieprijzen? Op Energievergelijker.nl vindt u snel en gemakkelijk de aanbieding met de goedkoopste energie van dit moment. U kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen.