9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Slim omgaan met stroom betekent lage energierekening

De omschakeling naar betaalbare duurzame energie in de nabije toekomst biedt consumenten voordeel en kansen. Door pieken en dalen in vraag en aanbod van elektriciteit kost stroom het ene moment meer dan het andere. En precies daar zit hem de besparing. 

Daarvoor moet wél eerst geïnvesteerd worden in windmolens, zonnepanelen en ons elektriciteitsnetwerk. Dat vraagt een inspanning van zowel netbeheerders en bedrijven als consumenten. Netbeheerders bereiden zich voor op de toekomst, bedrijven plaatsen windmolens en consumenten schaffen zonnepanelen aan. Investeringen die betaalbare duurzame energie bereikbaar maken.

Duurzame energie: ‘maandag wasdag’ verleden tijd

Energiebesparing kan ervoor zorgen dat de productie van elektriciteit omlaag gaat. Er is immers minder energie nodig wanneer we samen minder stroom verbruiken. Hoeveel productiecapaciteit nodig is, wordt bepaald door de piekmomenten in de vraag naar stroom. Hoe minder pieken, hoe minder productie.  

“Consumenten kunnen hun verbruik minderen. Maar ze kunnen ook handig stroom inkopen of opslaan in een batterij die thuis op zolder hangt.” vertelt Henk Don, bestuurslid van de ACM. “Die handige inkoop kunnen ze uitbesteden aan bedrijven of ze kunnen het zelf regelen via allerlei apps. Ik verwacht dat deze markt van innovatieve bedrijven flink zal groeien. Zij zullen tal van nieuwe diensten gaan aanbieden. Bijvoorbeeld een dienst waarbij de wasmachine vanzelf gaat draaien wanneer de elektriciteitsprijs gunstig is. Maandag wasdag behoort dan tot het verleden.”

Flexibele energieprijs

Meer en meer consumenten zullen (al dan niet in groepen) zelf stroom produceren. Door bijvoorbeeld zonnepanelen of windmolens te plaatsen. De stroom die zo wordt opgewekt kan men opslaan en inzetten wanneer de prijzen hoog zijn. Op die manier krijgt de consument steeds meer invloed op het eigen energieverbruik en op de energiemarkt.

Netbeheerders moeten zich nu al voorbereiden op die veranderende vraag. Het beïnvloedt ook direct het aanbod. Hetzelfde geldt voor aanbieders van energie. Die verandering biedt tevens kansen voor leveranciers of bedrijven die flexibele prijzen kunnen bieden. Prijzen kunnen dan zelfs per uur wisselen. Als consument betaal of ontvang je de prijs die op dat moment geldt.

 

Bron: ACM

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar