9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Stoppen met aardgas: steeds meer Nederlanders staan erachter

Veel consumenten vinden dat huishoudens niet langer gebruik moeten maken van aardgas. Stoppen dus, aldus 58 procent van de 1.761 Nederlanders die werden ondervraagd door Stichting HIER klimaatbureau.  

Het gebruik van aardgas lijkt steeds meer uit de gratie te raken. Uit het onderzoek van Stichting HIER blijkt dat 58 procent vindt dat aardgas niet langer past bij duurzaam energiegebruik. Deze groep groeide dit jaar met 11 procent ten opzichte van 2016. 

“In het afgelopen jaar was er veel aandacht voor het stoppen met aardgas. Uiteraard mede door de aardbevingen in Groningen”, vertelt Susanne van Suylekom, projectmanager van HIER. “Dat heeft een positief effect gehad op de bekendheid van het onderwerp en op het draagvlak onder de Nederlanders.

Redenen om te stoppen

De belangrijkste redenen die voorstanders geven om te stoppen met het gebruik van aardgas zijn op de eerste plaats het klimaatprobleem. Gevolgd door de aardbevingen in Groningen en het feit dat de voorraad gas eindig is, oftewel opraakt. 

Er zijn overigens ook tegenstanders onder de ondervraagden. Deze zijn met 28 procent aanzienlijk in de minderheid. De meeste van deze tegenstanders denken nog altijd dat we aardgas nodig hebben. Daarnaast zien zij de bijdrage van Nederland op wereldniveau te klein is.

Duurzame alternatieven

Elektrische oplossingen, zoals warmtepompen, zijn voor een kwart van de Nederlanders de belangrijkste manier om aardgas te vervangen. Ongeveer 15 procent geeft aan een voorkeur te hebben voor een warmtenet en iets meer dan 7 procent ziet de grootste voordelen in biogas.

“Hoewel veel meer mensen dan vorig jaar weten dat het aardgas eruit gaat, is er echter nog weinig kennis van de alternatieven voor aardgas”, aldus Van Suylekom. “Dit blijkt uit het feit dat 40 procent van de ondervraagden aangeeft zich eerst te willen verdiepen in de alternatieven voordat zij de vraag kunnen beantwoorden. Daarnaast geeft 9 procent geen voorkeur te hebben.”

Stichting HIER klimaatbureau geeft volop aandacht aan de overgang naar een aardgasbrij Nederland. Ook geven zij meer informatie over duurzame alternatieven voor verwarmen, koken en warm water.

 

Bespaar
ca €650 per jaar