9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Tienduizenden huizen verkocht zonder energielabel

In de eerste helft van dit jaar zijn meer dan 30.000 woningen verkocht zonder daarbij een energielabel af te geven. Het label is verplicht sinds januari 2015. Woningverkopers die het label niet hebben afgegeven bij de verkoop kunnen een aanmaning tegemoet zien om het alsnog te regelen.

Hoewel het energielabel in 2009 al werd ingevoerd, is het sinds januari dit verplicht gesteld vanuit Europese regels. Zo’n vijf miljoen Nederlandse huiseigenaren ontvingen in de eerste maanden van 2015 een voorlopig energielabel. Veel huishoudens hebben het label nog niet omgezet naar een definitieve variant. Van de 129.446 verkochte woningen tussen januari en juni werd bij 33.555 geen energielabel afgegeven.

Energiezuinige woning in trek

Dat komt neer op 26 procent. En dat is te veel, volgens te overheid. Zij heeft inmiddels dan ook de eerste 3.000 aanmaningen verstuurd. Wie geen actie onderneemt en alsnog een energielabel laat opstellen, ontvangt een tweede aanmaning. Daarna wordt het menens en volgt een boete van 405 euro.

Dat is een flink bedrag. Vooral wanneer je je bedenkt dat de aanvraag van een energielabel slecht enkele euro’s tot een paar tientjes kost. Hoewel het energielabel officieel pas bij overdracht van de woning getoond hoeft te worden, loont het om het label al veel eerder voor elkaar te hebben. Het blijkt namelijk dat kopers al bij het zoeken naar een woning het energielabel laten meewegen in hun keuze. Een energiezuinige woning is veelal meer in trek.

Besparen met het energielabel

De label variëren van A tot met G. Hoe eerder de letter in het alfabet hoe energiezuiniger de woning is. Op deze manier is het voor kopers dus snel te zien hoe energiezuinig een woning is ten opzichte van vergelijkbare woningen. Verstandig dus om het energielabel snel in orde te maken. Zéker als u erover denkt om uw woning te verkopen.

Overigens is het doel van het energielabel om consumenten te stimuleren hun huis energiezuiniger te maken. Het energielabel geeft aan waar nog mogelijkheden zitten voor energie besparende maatregelen. Bijvoorbeeld door te isoleren of door de aanschaf van zonnepanelen. Goed om eens over na te denken!

 

 

 

 

 

Bespaar
ca €650 per jaar