9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Uitleg energierekening

Uw energie jaarrekening ontvangt u één keer per jaar. Hierin wordt duidelijk hoeveel energie u het voorgaande jaar heeft verbruik. Op uw rekening vindt u een overzicht van uw energieverbruik en ziet u wat u betaalt voor de geleverde energie en voor onder andere transportkosten, energiebelasting en huur van uw elektriciteits- en gasmeter.

De opbouw van de energierekening

Uw energierekening is opgebouwd uit de volgende onderdelen:

  • Leveringskosten - 44% van de energierekening
    De leveringskosten zijn afhankelijk van de gekozen energieleverancier en bestaan uit de verbruikskosten, vastrecht en regionale opslag gas. Gas is de grootste kostenpost binnen de verbruikskosten.
  • Netwerkkosten - 20% van de energierekening
    De netwerkkosten worden door de Autoriteit Consument & Markt bepaald. Netwerkkosten, zoals meterhuur, onderhoud aan het netwerk, vastrecht, transportkosten, worden door de netbeheerder in uw regio via de energierekening bij de energiegebruikers in rekening gebracht.
  • Belastingen - 36% energierekening
    De overheid brengt energiebelasting, opslag duurzame energie en 21% btw via de energierekening in rekening bij alle energiegebruikers.

Waar moet u op letten als u uw energierekening bekijkt?

Ongeveer een derde deel van uw energierekening bestaat uit belastingen. Naast de energiebelasting betaalt u 21% BTW over de levering, transport, de huur van de meter én energiebelasting.

Heffingskorting

U ontvangt op de energiebelasting een belastingsvermindering: de heffingskorting. Per elektriciteitsaansluiting met verblijfsfunctie (woning, kantoor etc.) over een verbruiksperiode van een jaar betaalt u een vast bedrag. Dit wordt verrekend met uw nota. In 2012 bedraagt de heffingskorting € 379,16.

Voor elektriciteitsaansluitingen zonder verblijfsfunctie (bijvoorbeeld garageboxen) is de heffingskorting € 142,35 per jaar.

Eindafrekening bij overstappen of verhuizen

Als u gaat verhuizen of overstapt naar een andere energieleverancier geeft u voor de switch de huidige meterstanden door. U hoeft dan niet te wachten op de jaarlijkse energierekening. Binnen 8 weken ontvangt u een eindafrekening van uw energieleverancier. Kijk op de volgende pagina voor meer informatie en een handige checklist met betrekking tot verhuizen en uw energieleverancier.

Direct besparen op uw energierekening

Als onafhankelijke energieadviseur zet Energievergelijker.nl de meest aantrekkelijke deals met betrekking tot energie voor u op een rijtje, om zo uw energiekosten laag te houden en het milieu te sparen. Uit onderzoek is gebleken dat de Nederlander gemiddeld zo'n 450 euro kan besparen, wanneer ze de juiste energieleverancier hebben gevonden. Het voordeel kan in sommige gevallen zelfs oplopen tot 550 euro! Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw huidige energieprijzen? Op Energievergelijker.nl vindt u snel en gemakkelijk de aanbieding met de goedkoopste energie van dit moment. U kunt eenvoudig energie vergelijken en direct overstappen.

Betaal niet te veel voor uw energie en verlaag uw energietarieven.

Bespaar
ca €650 per jaar