donderdag 12 mei 2016

Van kernenergie naar groene stroom: Atoomstroom gaat op in Budget Energie

Nederlands energiemerk Atoomstroom houdt op te bestaan. Als enige energieleverancier ter wereld leverde het bedrijf elektriciteit dat voor 100 procent door kerncentrales werd opgewekt. Niet meer van deze tijd, zo vinden de markt en het energiemerk zelf. Vanaf 12 mei gaat Atoomstroom verder onder merk Budget Energie.

Groene stroom en gas. Dat is wat de overgebleven klanten van Atoomstroom vanaf deze maand geleverd krijgen. Zij én de 250.000 gezinnen die Budget Energie inmiddels bedient. Het merk Atoomstroom beleefde een flinke groei tot maart 2011 toen de kernramp in Fukushima (Japan) plaatsvond. Kernenergie kreeg een slecht imago en dat merkte Atoomstroom vrijwel meteen. 

Kernenergie als oplossing

“Met ons energiebedrijf wilden we kernenergie in een ander licht zetten”, vertelt oprichter Sjef Peeraer. “Kernenergie was nu eenmaal één van de oplossingen voor het CO2-vraagstuk.” Het omstreden imago van kernenergie werd als kracht gebruikt. Atoomstroom maakt vaak discussies los door er op een verrassende manier mee op de voorgrond te treden. Het werd onderdeel van het publieke debat.

Sluiting kerncentrales

Toen het op 11 maart 2011 zo ernstig mis ging door de tsunami, waarop de kernramp in Fukushima volgde, keek de wereld vrijwel meteen anders tegen kernenergie aan. Met ook vrijwel directe gevolgen: in Duitsland sloten kerncentrales en in ons eigen land werd het lastig om kernenergie aan de man te brengen. De consument verloor zijn vertrouwen in het product. 

Goedkope groene stroom en gas

Goedkope groene stroom en gas Atoomstroom reageerde op de gebeurtenis door haar visie en product volledig om te gooien. De leverancier werd een prijsvechter. Met alle kennis die zij in de jaren daarvoor hadden opgedaan, zetten zij de meest efficiënte energieleverancier van Nederland op: Budget Energie. Onder het nieuwe merk startten ze met de verkoop van groene stroom en gas tegen de laagste prijs.

Waren ze eens een niche-energiebedrijf, tegenwoordig zijn ze uitgegroeid tot een serieuze speler die stroom en gas levert aan inmiddels zo’n 250.000 huishoudens. De groei zit er nog steeds in en in de loop van 2016 gaat Budget Energie zich ook richten op zakelijke markt. 

De stekker gaat nu definitief uit Atoomstroom. De klanten die nog energie van dit merk afnamen worden per direct bediend door Budget Energie.

 

Bron: nutsgroep.nl