donderdag 20 maart 2014

Vermogen en rendement van zonnepanelen

Het vermogen en rendement van zonnepanelen worden vaak verward - het rendement is de daadwerkelijke nuttige energieopbrengst van de panelen, terwijl het vermogen uitgaat van de energie die het paneel onder ideale omstandigheden zou kunnen opnemen. In Nederland komen deze perfecte omstandigheden helaas niet vaak voor, daarom is internationaal besloten dat er een correctie  wordt toegepast op het maximale vermogen. We rekenen daarom in Wattpiek (Wp).  Hierdoor is het vermogen van zonnepanelen niet afhankelijk is van de regio waarin deze worden gebruikt. 

Rekenvoorbeeld

Panelen met een totaalvermogen van 1.000 Watt-piek (ca. 8 m2 totaal aan panelen), levert in Nederland jaarlijks gemiddeld 850 kWh op. In Zeeland met meer zonuren dan landelijk, mag u uitgaan van ongeveer ca. 1.000 kWh gemiddeld per jaar. 

Opbrengst 

De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van een aantal factoren:

Richting van de zonnepanelen

Bij voorkeur dient het dak op het Zuiden te liggen. Zuidoost en Zuidwest levert meestal ook nog een mooie opbrengst op. Als uw dak op het Westen of het Oosten ligt, dan zal de opbrengst iets lager liggen.

Hoek van het dak

De optimale hoek ligt tussen de 15 en de 55 graden. Bij een schuindak nemen de zonnepanelen automatisch de hoek van het dak aan. Op een vlakdak kunt u de hoek zelf bepalen.

Zoninstraling 

Zonnepanelen worden altijd in een lus, ook wel string genoemd, aan elkaar doorverbonden. Als er schaduw valt op een van de zonnepanelen, dan beïnvloed dit de opbrengst van alle zonnepanelen in de string op een negatieve manier. Ook de hoeveelheid zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden ze.

Woonplaats

Woont u in het Westen, het midden van het land, of in het Oosten? De zoninstraling is hoger in het Westen, dan in het Oosten. De opbrengst van zonnepanelen in het Westen is dus iets beter dan in het Oosten.

Temperatuur

Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen. 

Aanschaffen via zonnepanelen collectief

Energievergelijker.nl biedt u de mogelijkheid om betaalbare zonnepanelen aan te schaffen. Samen gaan we voor hoge kwaliteit tegen een voordelig tarief. De kosten zijn als volgt opgebouwd: de prijs van uw pakket, de installatie en de kosten voor onderhoud en vervanging van de omvormer als dat nodig is. Het zonlicht, een omvormer en de zonnepanelen zijn alles wat u nodig heeft om uw eigen energie op te wekken.

Doe mee met ons collectief

Wilt u ook op uw stroomverbruik besparen en denkt u hierbij aan zonnepanelen?

Energievergelijker.nl werkt samen met de snelst groeiende zonnepanelenleverancier in Nederland. Indien u geïnteresseerd bent kunt u bij ons eenvoudig een zonnepanelen-offerte aanvragen.

Binnen een week wordt er contact met u opgenomen en wordt de aanvraag met u besproken.