9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Wet Van Dam, nooit meer onnodig lang vastzitten aan een (energie)contract

Vanaf 1 december 2011 geldt de Wet Van Dam.

Nieuwe regels voor het stilzwijgend verlengen van contracten
Deze wet is alleen van toepassing voor contracten die door consumenten zijn afgesloten.
De Wet Van Dam zorgt ervoor dat consumenten minder lang vast zitten aan contracten die stilzwijgend zijn verlengd. Na afloop van het eerste contractjaar geldt een opzegtermijn van 1 maand. Het blijft dus mogelijk om een contact aan te gaan voor 1 jaar. Uw energieleverancier kan na het eerste jaar niet meer tegen u zeggen dat het contract nog minimaal een jaar doorloopt. Ook hier geldt een opzegtermijn van 1 maand*. De meeste energiebedrijven als Essent en Eneco hanteerden de nieuwe regels al. De nieuwe wet geldt overigens niet alleen voor energieleveranciers maar ook voor telecom, internet, sportscholen enz.

Nieuwe regels voor het opzeggen van contracten
Volgens de nieuwe regels moet je het contract op dezelfde manier kunnen opzeggen als waarop het afgesloten is. Als je online een contract hebt afgesloten, kun je deze ook online weer opzeggen.
Zo wordt overstappen nog eenvoudiger en kunt u sneller weer van een energieleverancier af als deze niet langer zou bevallen.

Nu nog gemakkelijker geld besparen
Dus heeft uw energieleverancier de energietarieven verhoogd na het eerste contract jaar? Dankzij de Wet Van Dam kunt u nu per maand opzeggen en overstappen naar een goedkopere energieleverancier!


*Voor bestaande contracten is het nog onduidelijk of de wet ook van toepassing is. Van Dam wilde ook de bestaande contracten meteen onder de nieuwe wet laten vallen maar andere wetten staan hiertegen in de weg. Volgens veel juristen zou een Overgangswet (Overgangswet Nieuw BW uit 1969) van toepassing zijn. Deze Overgangswet bepaalt dat een wetswijziging pas een jaar na intreding wordt toegepast op lopende contracten. Bestaande contracten zouden dan ook pas per 1 december 2012 per maand kunnen worden opgezegd. Een reparatiewet die door Van Dam was ingediend, is weer ingetrokken. De Rijksoverheid meldt expliciet dat de nieuwe wet voor bestaande overeenkomsten pas vanaf 1 december 2012 van toepassing is.

Bespaar
ca €650 per jaar