9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonne-energie goedkoopste energiebron in 2025

Zonne-energie gaat het in 2025 winnen van elektriciteit die is opgewekt met kolen of gas. Zo blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer. De kosten voor stroom uit zonne-energie daalden de laatste jaren enorm. Tot 2025 dalen de kosten tot wel 59 procent. 

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Agora Energiewende, een denktank met de focus op de energietransitie. Volgens Agora was er onzekerheid over de toekomstige prijsontwikkeling van stroom. Zij vroegen zich af of de daling zou doorzetten of afzwakken. Het onderzoek gaf duidelijkheid.

Daling stroomprijzen

Al vele jaren dalen de kosten voor stroom opgewekt met zonne-energie. In Duitsland daalde het tarief van 40 cent per kWh in 2005 naar 9 cent per kWh in 2014. Het onderzoek laat nu zien dat de prijzen nog verder zullen dalen. In 2025 zal in Europa de prijs per kWh gedaald zijn naar 4 tot 6 cent. In 2050 zet de daling zich zelfs door naar tussen de 2 en 4 cent.

Goedkope stroom

Goedkope stroom wordt nu al opgewekt in Dubai. Daar ligt het tarief momenteel op 5 cent per kWh. Uiteraard heeft de locatie met haar gunstige omstandigheden hier veel mee te maken. Maar ook in Duitsland wordt nu al, uit zonne-systemen op industriële schaal, stroom geleverd voor minder dan 9 cent. Moderne kolencentrales leveren stroom voor tussen de 5 en 10 cent per kWh.  

Zonne- en windenergie 

“Het is een trend die zich doorzet”, vertelt Patrick Graichen, directeur van Agora. Zonne-energie is veel sneller goedkoper geworden dan veel experts tot dusver dachten. Het onderzoek wijst ons er bovendien op dat we de manier waarop wij energie opwekken in de toekomst moeten herzien, wereldwijd. Zonne-energie gaat een veel grotere en belangrijkere rol spelen. Samen met windenergie overigens.” 

Volgens de wetenschappers achter het onderzoek kunnen de cijfers in de toekomst nóg gunstiger uitvallen. Bij het onderzoek waren de huidige technieken en mogelijkheden het uitgangspunt. Er is geen rekening gehouden met innovaties en nieuwe technieken die nu nog niet bedacht zijn, maar er ongetwijfeld zullen komen.

 

Bron: EnergieOverheid

 

Bespaar
ca €650 per jaar