9,2
2125 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2125 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonne-energie inmiddels het goedkoopst: prijs 30% lager dan in 2010

De prijs van zonne-energie daalt sterker dan ooit tevoren. Voor het eerst is deze vorm van energie gemiddeld goedkoper dan windenergie. Zonne-energie is nu zelfs 30 procent goedkoper dan in 2010.

De cijfers werden bekendgemaakt door onderzoeksbureau Bloomberg. Hiervoor verzamelde het bureau gegevens van bijna 60 lage inkomens-landen. Zo werd ook gekeken naar China, India en Brazilië waar de prijzen van zonne-energie lager waren dan die van windenergie. Daarmee heeft de wereld een keerpunt bereikt: we halen inmiddels meer energie uit duurzame bronnen dan uit kolen en natuurgas samen.

Zonne-energie wint het van windenergie

Opmerkelijk is ook het grote verschil met de prijs voor kolen. In Chili werd een zonnepark geveild, hier kwam de prijs omgerekend op 27,85 euro per megawattuur. Dat is ongeveer 50 procent van de prijs van een zelfde hoeveelheid energie uit kolen. Bovendien is de huidige prijs voor Chileense zonne-energie ook nog eens lager dan die van Nederlandse windenergie. 

Dat de Chileens prijzen enorm laag zijn, blijkt wel uit het feit dat zelfs in het goedkoopste windpark ter wereld de energie duurder is. Het park ligt in Zweden en daar ligt de prijs op 49,90 per megawattuur. Het nieuws over het record uit Chili komt in dezelfde week dat bekend werd dat een groep bedrijven gaat investeren in een windmolenpark op de Noordzee. De kostprijs zal daar straks liggen op 54,50 per megawattuur.

Zonnepanelen: beter, slimmer, zuiniger

Zonne-energie werd in de jaren zeventig geïntroduceerd. Toen lag de kostprijs op ongeveer 75 euro per geïnstalleerd vermogen. Inmiddels ligt deze onder de 1 euro per watt. De reden van de grote daling in kostprijs zit hem in schaalvergroting in de industrie en innovaties in technologie. Zonnepalen zijn met de jaren beter, slimmer en zuiniger geworden. Tegelijkertijd is de opbrengst steeds groter geworden.

 

Bespaar
ca €650 per jaar