9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonne-energie snelst groeier van alle energiebronnen

Zonne-energie blijft zijn sterke opmars volhouden. Afgelopen jaar groeide de duurzame energiebron zelfs met 50 procent. Voor het eerst groeide de zonne-energie sector sneller dan welke andere energiebron ook. Zelfs meer dan steenkool. Zo meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA).

2016 was een goed jaar voor hernieuwbare energie, want elk van deze bronnen groeide. Bijna tweederde van de 165 gigawatt aan nieuwe productiecapaciteit bestond uit hernieuwbare energie. Volgens voorspellingen van het IEA zal de sterke groei aanhouden. Ook zien zij de hernieuwbare capaciteit de komende vijf jaar blijvend groeien tot wel 43 procent.  

Nieuwe tijdperk voor zonne-energie

Fatih Birol, directeur van het IEA, spreekt over een “nieuw tijdperk” wanneer hij het over de ontwikkelingen in de zonne-energie heeft. Hij verwacht dat deze vorm van duurzame energie zeker nog tot 2022 zal blijven groeien. Meer dan welke andere vorm van energieopwekking ook. “Tegen 2022 zien we de hernieuwbare energiebronnen groeien met 1000 gigawatt”, vertelt Birol. “‘Dat komt overeen met 50 procent van de huidige productiecapaciteit aan steenkool. Opzienbarend wanneer je bedenkt dat daaraan meer dan tachtig jaar werd gebouwd.” 

De snelle opmars van zonne-energie heeft een duidelijke reden. De kostprijs blijft dalen. Het wordt steeds goedkoper om grote zonneprojecten te realiseren. De kosten hiervan liggen over het algemeen een stuk lager dan de bouw van nieuwe gas- of steenkoolcentrales.

Duurzame energiebronnen op kop

Dat de ontwikkelingen snel gaan, wordt duidelijk wanneer je de cijfers naast eerdere rapporten van de IEA legt. De nieuwe cijfers liggen zo’n 12 procent hoger. Dat komt omdat deze zijn bijgesteld na de enorme groei in India en China. Opgeteld bij de cijfers van de VS is het goed voor twee derde van de groei aan hernieuwbare energie tot 2022.

Nog een verrassend cijfer: hernieuwbare energiebronnen zullen over vijf jaar meer dan 8.000 terrawattuur produceren. Die hoeveelheid komt overeen met de totale energieconsumptie van China, India en Duitsland samen.

China, hardloper in duurzame bronnen

China ontwikkelt zich momenteel sneller op het gebied van duurzame energie dan welk ander land ook. Het land kampt met enorme luchtvervuiling en is volop op zoek naar oplossingen. Het is zelfs zo dat China zijn 2020-doelstelling voor zonne-energie drie jaar te vroeg behaalde. Verwacht wordt dat het grote land ook de doelstellingen voor windenergie al in 2019 zal halen.

 

Bespaar
ca €650 per jaar