9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonnepanelen en overstappen: zo kies je de juiste energieleverancier!

Heeft u zonnepanelen of denkt u erover om deze aan te schaffen? En wilt u overstappen van energieleverancier? Dan is het belangrijk om de juiste keuze te maken. Want écht besparen ligt binnen handbereik. Hoe? Wij helpen u graag op weg!

Zonnepanelen zijn eigenlijk een win-win product. U wekt zelf energie op en bespaart daardoor in de energielasten én op hetzelfde moment draagt u bij aan een duurzame wereld. En het werkt ook allemaal nog eens heel eenvoudig. 

Salderen

Met uw zonnepanelen gebruikt u elektriciteit van het openbare net. Maar u wekt zelf ook elektriciteit op. Die stroom levert u terug aan het net, oftewel aan uw energieleverancier. Die verrekent de door u opgewekte, teruggeleverde stroom met de door u verbruikte stroom. Deze verrekening heet salderen. Heeft u zonnepanelen dan kent u de term vast en zeker. 

Vergelijken en overstappen

U heeft al even zonnepanelen: meteen vergelijken!
Schat als eerste uw netto verbruik in. Levert u per jaar minder dan dat u afneemt, dan wordt dat verrekend op uw jaarrekening. Vanzelfsprekend betaalt u voor de elektriciteit die u heeft verbruikt. Levert u meer aan het net dan u heeft afgenomen? Dan krijgt u geld terug via de terugleververgoeding. 

Heeft u de juiste gegevens dan kunt u vergelijken en een keuze maken. En dat is best eenvoudig. Heeft u zonnepanelen en denkt u desondanks dat u meer elektriciteit zal verbruiken dan opwekken? Vul dan het verbruik na het salderen in. Dat betekent dat u het totaal aan stroom dat u verwacht op te wekken van uw totale stroomverbruik aftrekt. Zo kunt u eenvoudig nagaan welke leverancier voor u de beste keuze is.

Verwacht u echter meer energie op te wekken dan dat u zal verbruiken? Vul dan in de Energievergelijker bij jaarverbruik stroom 1kWh in. Ook wanneer u geen stroom afneemt heeft u namelijk een contract nodig. Bij gas vult u verder uw reguliere verbruiksgegevens in. Heeft u dit ingevuld dan ziet u welke leveranciers het beste bij u passen. Vervolgens vergelijkt u de terugleververgoedingen.

U heeft net zonnepanelen: bepaal het voorschot
Voor een indicatie van het voorschot bekijkt de energieleverancier het gemiddelde verbruik van drie jaar. Heeft u sinds kort zonnepanelen dan houdt de energieleverancier nog geen rekening met de panelen in de bepaling van uw voorschot. Overleg met uw leverancier, het voorschot kan wel alvast verlaagd worden.

Een laatste tip. Let goed op wanneer u overstapt. Het moment heeft invloed op het salderen van uw energieverbruik. Stapt u over vlak nadat de jaarrekening is opgemaakt, dan kan dit nadelig uitpakken. Krijgt u uw jaarrekening midden in de zomer, let dan extra goed op.

 

Bespaar
ca €650 per jaar