9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen ondervinden hinder van de winter; behalve het te verwachten gebrek aan zonlicht zorgen sneeuw- en vorstbedekking namelijk voor een groot opbrengstverlies.

Een dun laagje sneeuw smelt door de zon gewoon weg maar als de luchttemperatuur laag genoeg is en er een pak sneeuw op de panelen blijf liggen kan het gevolg zijn  dat de zonnepanelen niet of nauwelijks energie verzamelen en de opbrengst hierdoor naar het nulpunt keldert. Zonde, aangezien een zonnepaneel bij lage temperaturen juist een hoog rendement heeft. Daarbij komt dat de reflectie van sneeuw zorgt voor extra licht. Het aanpassen van de hellingshoek naar ongeveer 40 graden kan dit probleem oplossen. Hierdoor schuift de sneeuw zelf van de panelen af. 

Al sneeuwt het in Nederland niet zo vaak, het kan nooit kwaad wat extra maatregelen te treffen. Vorst is daarentegen vaker voorkomend en hier kan een zonnepaneel, net als een autoruit, bedekt raken met een laagje aangevroren condens. Wanneer dit verwijderd wordt met een ruitenkrabber kan de antireflectieve coating van het glas aantast worden waardoor het invallende licht verstrooid raakt. Beter is om de vorst te laten zitten zodat deze weg kan smelten door de zon. 

Bespaar
ca €650 per jaar