dinsdag 23 oktober 2018

12 procent huishoudens veranderde van energieleverancier

Ruim 12 procent van alle Nederlandse huishoudens stapte in 2017 over naar een andere energieleverancier. Dat betekent dat maar liefst één op de acht huishoudens koos voor aardgas en elektriciteit van een andere energie-aanbieder. 

De cijfers werden bekendgemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS), op verzoek van de Tweede Kamer. “Eén op de acht, dat is veel”, aldus een woordvoerder van het CBS. “De verwachting is dat er dit jaar, 2018, nog meer overstappers zullen zijn. Overstappen levert in veel gevallen namelijk echt een aanzienlijke besparing op.”

Aantal overstappers verschilt per regio

Het aantal overstappers verschilt nogal per regio. Veruit de meest huishoudens die kozen voor een andere, voordeliger energieleverancier wonen in het noorden en oosten van het land. Met name in de provincie Overijssel maakten veel huishoudens de overstap. In Wierden, Staphorst en Tubbergen wisselde zelfs 20 procent van leverancier. Ook in Noord-Brabant (Best, Neunen en Nederwetten), in Gelderland (Scherpenzeel) en in Utrecht (Bunschoten) koos meer dan 18 procent voor besparen op de energierekening. 

Verrassend is het contrast met bewoners van het zuidwesten van Nederland. Hier is het percentage overstappers opvallend laag te noemen. Provincie Zeeland spant de kroon met 4,6 procent overstappers in Veere, 3,8 in Hulst en nét 2,9 procent in Sluis. Ook in de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag blijkt de ‘bespaarlust’ minder groot te zijn.  

Vergelijken is besparen

De ‘overstapcijfers’ komen uit het Centraal Aansluitingenregister. Dit is een overzicht van alle aansluitingen op het openbare aardgas- en elektriciteitsnet. Hier is ook bekend op welke energieleverancier de huishoudens zijn aangesloten. Voor de analyse is er overigens alleen gekeken naar aansluitingen van particuliere woningen. 

Eén op de acht is een mooi cijfers. Het betekent dat er al flink wordt overgestapt én bespaard in Nederland. Tegelijk betekent het ook dat er nog veel te besparen valt. Behoor jij ook tot de groep die de overstap nog niet eerder maakte? Vergelijk dan nu snel en eenvoudig de energieleveranciers van jouw keuze. Kies de leverancier die het best bij jou past en bespaar!