9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Driekwart Nederlanders maakt zich zorgen over klimaat

Zo’n 75 procent van de Nederlander geeft aan bezorgd te zijn over het klimaat. De opwarming van de aarde is daarbij het grootste punt van zorg. Daarnaast is er ontevredenheid over de aanpak van de regering en politiek. Zo blijkt uit De Nationale Monitor Energietransitie.

Klimaat en energie zorgen voor zorgen, zo blijkt. Geen verrassing uiteraard, want het zijn dan ook serieuze vraagstukken én reële problemen voor onze toekomst. Onderzoeksbureau MWM2 deed, in opdracht van installatiebedrijf Feenstra, onderzoek naar de ideeën en meningen over klimaat en energie; zij bevroegen 1026 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot 75 jaar. 

Energietransitie: wie neemt de leiding?

Zo werd de mening over de aanpak van de regering en politiek gepeild – interessante informatie, vlak na de week waarin we naar de stembussen gingen. Zo’n 26 procent van de ondervraagde Nederlanders vindt dat geen enkele politieke partij de energietransitie en het klimaat goed op de agenda heeft staan.

Daarnaast vindt 72 procent dat het kabinet met duidelijke richtlijnen moet komen. En 80 procent van de ondervraagden vindt dat er voor het verduurzamen van woningen meer subsidies moeten komen. De boodschap voor de overheid: neem de leiding in de energietransitie. Met andere woorden: werk aan de duurzame winkel. 

Energie: zon, wind én zelf besparen

Er werden ook vragen gesteld over bestaande duurzame maatregelen zoals vormen van energieopwekking en energie besparing. Zo denkt 70 procent van de ondervraagden dat zonnepanelen een belangrijke schakel zijn in de energietransitie. 63 procent ziet een eveneens grote rol weggelegd voor windmolens. Zo’n 74 procent ziet het grote belang en voordeel van isoleren.

Verduurzamen moet, daar zijn we het met ons allen over eens. Echter, ook als het over onze woningen gaat, valt er nog veel te winnen. Zo ziet 6 op de 10 Nederlanders zijn of haar woning als niet-toekomstbestendig. Bij huurders ligt dat getal nog hoger: 8 op de 10.

Ongeveer 75 procent van de Nederlanders is bereid zelf te investeren in het verduurzamen van de eigen woning. De belangrijkste reden? Verlagen van de energierekening. Goed nieuws: besparen op je energierekening kun je vandaag al regelen! Door energieleveranciers te vergelijken, de voordeligste leverancier te kiezen én over te stappen naar de partij die het beste bij jou past.

Bespaar
ca €650 per jaar