vrijdag 18 januari 2019

Belastingen energierekening vanaf deze maand flink omhoog

De gemiddelde gas- en elektriciteitsrekening ziet er vanaf deze maand anders uit: duurder. De belastingen op energie gaan fors omhoog, met maar liefst 25 procent. Dat ga je als energieconsument merken in 2019. Waar de kostenstijging in zit? We vertellen het je!

De energierekening van huiseigenaren valt vanaf deze maand flink hoger uit dan de laatste rekening in 2018. De stijging van maar liefst 25 procent werd afgelopen jaar al aangekondigd, vanaf deze maand zijn de hogere kosten een feit. Door de stijging van 25 procent betaal je als huiseigenaar in 2019 zo’n 152,00 euro meer ten opzichte van 2018.

Energierekening hoger in 2019 

De stijging van de totale kosten op de energierekening is een optelsom van verschillende veranderingen. Zo is de belasting op gas aanzienlijk verhoogd, evenals de Opslag Duurzame energie (ODE). Daarnaast is de korting op energiebelasting gedaald. Onderaan de streep valt de energierekening in 2019 dus een stuk hoger uit. 

Stijging energiebelastingen

De optelsom in cijfers, oftewel: wat betekenen de stijging werkelijk in euro’s. Een woningeigenaar met een gemiddeld gezinsverbruik betaalde in 2018 nog zo’n 614 euro aan belasting. Dit jaar loopt dat bedrag op naar gemiddeld 766 euro. Dat is een stijging van 152 euro, welke grotendeels te wijden is aan de toename van de ODE (66 euro). 

Een andere factor die het totaalbedrag doet stijgen is de belasting op gas. Daar tegenover staat een daling van de belastingkorting op elektriciteit. Per saldo betaal je als huiseigenaar echter nog altijd meer: ook hier onder de streep een stijging van 24 euro.  

Bespaar ook dit jaar op je energierekening 

Hogere energielasten, niemand komt er onderuit. Je kunt zelf echter nog altijd invloed hebben jouw energielasten. Want heb je al eens energieleveranciers vergeleken? Ben je al eens overgestapt naar een voordeligere leverancier? Nee? Dan loont dat zeker! Je kunt tot wel 350 euro op jaarbasis besparen. 

Juist nu is vergelijken en overstappen een slimme keuze. Zet vandaag nog de eerste stap en vergelijk hier. Kies de energieleverancier met het voor jou mooiste aanbod én bespaar. Ook dit jaar!