9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Duurzame warmte: we vinden het steeds belangrijker

Milieu, klimaatverandering en duurzame energie. Het zijn belangrijke onderwerpen voor de politiek. En inmiddels ook voor burgers. Klimaat en duurzaamheid raken ons immers allemaal. Steeds meer zijn huiseigenaren bezig met duurzame verwarming van hun woning, zo blijkt uit onderzoek.

Duurzame warmte is een belangrijke onderwerp binnen Nederlandse huishoudens. Dat blijkt uit recent onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research. Zo is 44,2 procent van de Nederlanders bewust bezig met alternatieven voor verwarmen met aardgas. Veel meer dan 5 jaar geleden speelt aardgasvrij verwarmen een rol. Slechts 14,2 procent heeft een negatieve houding ten opzichte van een aardgasvrije woning.

Oog voor duurzaam verwarmen

Hoe het komt dat we steeds meer oog en interesse krijgen voor duurzame vormen van verwarmen? Dat zit hem voor een groot deel in de groeiende aandacht in de media, aldus het onderzoek van Direct Research. Zo’n 30 procent van de ondervraagden geeft aan bewuster met warmte bezig te zijn door wat zij lezen, horen en zien in de media.

Voor wat betreft toekomstige warmtevoorziening hebben Nederlanders een wensenlijstje: betaalbaar, betrouwbaar, duurzaam en veilig. De volgorde daarvan verschilt per groep. Zo blijken vrouwen vooral de veiligheid van de warmte in huis belangrijk te vinden, meer dan dat mannen dit vinden. Jongeren gaan voor duurzaamheid, dit vinden ouderen minder van belang. Van de 18- tot 30-jarigen verwacht 55,6 procent dat warmte in huis in de toekomst duurzaam is. Dit tegenover 42,1 procent van de 55-plussers.

Groene alternatieven

Voor welke vorm van verwarming kiezen we dan zoal? Bijna de helft van de Nederlanders ziet stadsverwarming als milieuvriendelijker dan gas. Zo’n 35,9 procent vervangt de gasaansluiting liever voor een aansluiting op een warmtenet. Daarmee wint stadsverwarming het van de warmtepomp. Voor deze laatste kiest 14,8 procent van de ondervraagden. Groen gas is geliefd bij 9,4 procent van de Nederlanders.

Bespaar
ca €650 per jaar