9,2
2112 Beoordelingen
Energievergelijker wordt beoordeeld met een 9,2 van 1 10 bij 2112 beoordelingen.
Hulp nodig? Bel dan: 020 726 7109

Duurzamer het nieuwe jaar in: Met deze tips bespaar je op je airco

Als zowel het milieu als je portemonnee erop vooruit gaat, zijn er al genoeg redenen om je huis te verduurzamen. In de warme zomermaanden kan het binnen snel warm worden. Om die koelte terug te krijgen zetten veel mensen al snel de airco aan. Hoe slechter je huis echter is geïsoleerd, hoe vaker en hoe langer je de airco aan moet zetten om het huis koel te krijgen.
 
Met een simpele rekensom kom je er zo achter dat een goed geïsoleerd kan zorgen voor minder energiekosten. De koelte in huis wordt dan immers beter vastgehouden waardoor je kunt besparen op de kosten van je airco. Met een paar simpele tips kun je dat verschil in kosten al terug gaan zien. Zo kan onder andere zonwering wonderen doen. We zetten de tips op een rijtje.

1: Investeer in zonweringHet is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij verduurzamen, maar zonwering heeft wel degelijk invloed op de duurzaamheid van jouw woning. Alhoewel het ene type zonwering effectiever is dan het ander, kan zonwering op zich al veel verschil maken.

 
Als je bijvoorbeeld op de warme dagen een zonnescherm open kunt klappen, wordt een deel van de zonnestralen en dus de warmte al gereflecteerd. Zo krijgen de stralen niet de kans het huis binnen te dringen. En heeft het doek van je zonnescherm een donkere kleur? Dan wordt ook warmte door het doek opgenomen in plaats van dat het de woning opwarmt.
 
Naast een zonnescherm zijn ook screens erg effectief als zonwering. Ze dragen bij aan het verlagen van energiekosten omdat ze de warmte van der zon reflecteren. Ook ontstaat er tussen de screens en het raam een laag van stilstaande lucht dat dient als isolatie.

2: Neem isolerende raamdecoratieWil je het ook op het gebied van raamdecoratie goed aanpakken? Hou dan rekening met de isolatiewaarde van de raamdecoratie als je het aan gaat schaffen. Op het moment dat je hier namelijk rekening mee houdt, kun je aardig wat geld besparen op je airco en dus je energierekening. Over het algemeen zijn rolgordijnen goed isolerend. Hetzelfde geldt voor plisségordijnen, hierbij het je zelfs een variant met dubbele laag. Dan is de isolatie nog effectiever.

3: Overweeg dubbel glasAls je het plaatje helemaal compleet wilt maken kun je je woning ook altijd nog voorzien van dubbel glas. Tegenwoordig is dit bij de huizen die worden gebouwd de standaard en komt zelfs triple-glas al veel voor. Vooral als je op het moment enkel glas in je ramen hebt kan de isolatiewaarde van je raam enorm verbeteren als je het laat verdubbelen. Het laagje tussen de ramen fungeert als isolatielaag en dus als hulpmiddel om het binnen koel te houden. 

Bespaar
ca €650 per jaar